Hlavní obsah

V Brně začalo další dějství v kauze policejní brutality, syn mrtvého chce 50 miliónů

Právo, Novinky, Petr Kozelka
Brno

Brněnský městský soud se v pondělí začal zabývat žalobou na stát, v níž syn Vietnamce, který zemřel v roce 2009 po policejním zásahu, požaduje po České republice odškodné 50 miliónů. Podle advokáta není možné mluvit o excesu jednotlivých policistů, ale systémovém tažení proti vietnamské komunitě. Tvrdí, že při něm policisté tolerovali i zákroky za hranicí zákona. O žalobě brněnský soud rozhodne 5. března.

Foto: Petr Kozelka

Syn zemřelého Vietnamce (na snímku s tlumočnicí) chce po státu 50 miliónů. Matka zemřelého žádá stejnou částku.

Článek

Kromě osmnáctiletého syna zemřelého muže požaduje po státu stejné odškodné, tedy 50 miliónů, také matka zabitého. Její žalobu bude soud posuzovat v úterý.

Oba pozůstalí chtějí náhradu nemajetkové újmy po státu, potažmo ministerstvu vnitra, protože tvrdí, že zákrok, po kterém 4. ledna 2009 na ulici Körnerova v Brně zemřel zatýkaný Vietnamec, nebyl pouze excesem zasahujících policistů, ale systémovým selháním.

Tři zasahující policisté prověřovali oznámení, že muž pod vlivem drog ničí zařízení bytu a napadá lidi v domě. Při zákroku měli Vietnamce několikrát udeřit obuškem a kopnout. Totéž měli dovolit i sousedce. „Stalo se mu to jen proto, že byl a vypadal jako Vietnamec,“ prohlásil advokát syna zemřelého.

Dnes osmnáctiletý syn se s otcem prakticky deset let nestýkal, bydlel totiž v Německu a komunikoval s ním jen jednou týdně prostřednictvím počítače. Otec mu ale posílal peníze a dárky.

„Žalobci tak vznikla škoda spíše tím, že se musel obejít bez finanční podpory,“ argumentoval zástupce ministerstva vnitra a doporučil žalobu zamítnout.

Policisty soud poslal do vězení

Kvůli smrti Vietnamce skončili za mřížemi tři policisté z elitní brněnské jednotky, kteří u případu zasahovali, a také žena ze sousedství.

Vietnamec po zatčení skončil v policejní cele, později si nechal zavolat lékaře kvůli bolesti břicha, ani ten však žádné zranění nepoznal. Druhý den ale muž zemřel v nemocnici. Měl protrženou slezinu a vnitřní krvácení.

Případ provázelo mnoho nejasností, obžaloba stála na výpovědi jediné svědkyně, přítelkyni zemřelého Vietnamce. Policisté i sousedka jakékoli násilí na zatýkaném popřeli a ani znalci nedokázali přesně určit, kdy muž ke zranění vlastně přišel.

Soudy poslaly do vězení na 10 let velitele zákroku Josefa Srnského, policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali po 3 letech žaláře, sousedka Kateřina Slavíčková si odpykává 8 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám