Hlavní obsah

Policie obvinila z korupce šest lidí, soudce Havlín skončil ve vazbě

Právo, Jiří Hardoš, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinil šest lidí z korupce, vydírání či podvodu v souvislosti s rozhodovací činností soudu a státního zastupitelství. Mezi stíhanými je soudce, státní zástupce, advokát, advokátní koncipient a další dva lidé. Obviněným soudcem je podle informací Práva Ondřej Havlín z Obvodního soudu pro Prahu 2, který v sobotu putoval do vazby. Stíhaným žalobcem je František Fiala z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, jenž měl na starosti především trestné činy v dopravě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

Že jeden z obviněných putoval v sobotu za mříže vazební věznice, Právu sdělila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Odmítla sdělit, o kterého z šesti stíhaných jde.  Podle informací Práva skončil ve věznici Havlín.

„K mému návrhu byl obviněný vzat do vazby,“ uvedla Bradáčová s tím, že soud takto rozhodl, aby stíhaný nemohl ovlivňovat nevyslechnuté svědky, a aby nemohl pokračovat v trestné činnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Havlín si podal proti rozhodnutí soudu o vzetí do vazby stížnost, která však nemá odkladný účinek.

Na případu pracovala policie od podzimu

Který soud o vazbě rozhodoval, Bradáčová neprozradila. Potvrdila však informace Práva, že rozhodnutí nepadlo v Praze. Žalobkyně to vysvětlila tím, že rozhodoval soud v místě, kde mělo začít páchání trestné činnosti. Kauzu původně dozorovalo mimopražské státní zastupitelství a až později případ převzali vrchní žalobci.

Bradáčová Právu v sobotu řekla, že policisté ÚOOZ ve čtvrtek zadrželi s jejím předchozím souhlasem sedm lidí.

„Z toho šest osob bylo obviněno ze spáchání trestných činů nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, vydírání, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Z šesti osob bylo pět osob bezprostředně po provedení úkonů propuštěno ze zadržení na svobodu. Z šesti osob je jeden soudce, jeden státní zástupce, jeden advokát, jeden advokátní koncipient. Dvě osoby stojí mimo tato právnická povolání,“ uvedla Bradáčová.

Podotkla, že v kauze jde o několik samostatných skutků. „Všechny skutky mají souvislost s výkonem pravomoci ať už soudce nebo státního zástupce v trestním řízení,“ řekla. Na případu prý policisté pracovali od podzimu.

Havlín by mohl být dočasně zproštěn funkce

Ministerstvo spravedlnosti již v pátek oznámilo, že chystá řízení o dočasném zproštění soudce Havlína jeho funkce. Havlína loni v květnu potrestal kárný senát Nejvyššího správního soudu půlročním snížením platu za to, že ovlivňoval kolegyni Danielu Reifovou, která měla na starosti kauzu Jana Harangozza, jež se týkala řízení v opilosti. Harangozzo figuruje i v případu ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky.

O zproštění výkonu funkce se bude zřejmě jednat i u Fialy, o případ se již zajímá nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „V současné době mám předběžné informace. Jakmile jich budu mít více, zvážím další případné kroky. Tím může být i návrh ministru spravedlnosti na dočasné zproštění funkce státního zástupce. Ale nejdříve se chci s věcí podrobněji seznámit,“ sdělil Právu v sobotu Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám