Hlavní obsah

Advokátka Klára Samková byla vyloučena z mačetové kauzy

Liberec
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze vyloučil advokátku Kláru Samkovou z případu takzvaného mačetového útoku v Novém Boru, při němž byli zraněni tři lidé. Uvedla to předsedkyně senátu Krajského soudu v Liberci Eva Drahotová, která má případ na starosti. Samková ještě písemné vyhotovení rozhodnutí vrchního soudu nemá, zvažuje ale, že se obrátí na Ústavní soud.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obhájkyně Klára Samková vede do soudní síně jednoho z nezletilých obžalovaných

Článek

"Vrchní soud rozhodl, že doktorka Samková už nemůže obhajovat nikoho z obžalovaných," uvedla soudkyně. Protože obžalovaní nemají obhájce, musela pondělní jednání soudu zrušit.

"Musím se domluvit se svými klienty, co dále, protože těm se to hrubě nelíbí," řekla Samková. Klientům zřejmě doporučí, aby se obrátili na Ústavní soud. "Podle mého názoru je ústavní stížnost důvodná, budu klientům navrhovat, abychom ji podali. Už jenom proto, že k tomuto neexistuje žádná judikatura, vše jsou jen takové teoretické úvahy," řekla. Zastává názor, že právo vybrat si advokáta je jedním z "nejsilnějších" práv obžalovaných. "Zásah do těchto práv musí být mimořádně odůvodnitelný," dodala.

Stížnost na Samkovou podala při minulém líčení u Krajského soudu v Liberci Romana Staňková, nová obhájkyně obžalovaného Antonína Sina. Samková ho přestala obhajovat loni v prosinci poté, co obžalovaný muž v dopise částečně popsal, co se při útoku stalo. Dostal se tak do rozporu s tím, co vypovídají další tři obžalovaní zastupovaní Samkovou.

Rozpory ve výpovědích 

Někteří tvrdí, že na místě útoku ani nebyli. "Je-li vyloučen obhájce pro kolizi zájmů, tak v téže věci nemůže dále vykonávat obhajobu žádného z obžalovaných. Právě, aby nemohl užít či zneužít informace, které při obhajobě i toho vyloučeného obdržel," řekla při minulém hlavním líčení Staňková.

Vyloučení Samkové z případu v minulosti již navrhovalo i krajské státní zastupitelství, vrchní soud ale před zahájením procesu rozhodl ve prospěch známé advokátky.

Při incidentu v novoborském baru Pivní pomoc v srpnu 2011 byli zraněni tři lidé, ohrožen byl život jednoho z nich. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusu o vraždu a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční. Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení na pět až 12 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám