Hlavní obsah

Obviněný se s žalobcem dohodl na trestu, soud trval 20 minut

Právo, Karel Otcovský
Teplice

Teplický okresní soud posvětil minulý týden ve čtvrtek poprvé v historii takzvanou dohodu o vině a trestu. Novinku v trestním řádu, jejímž smyslem je zrychlit trestní řízení, je možné využívat od loňského září.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Veřejné zasedání trvalo dvacet minut, hlavní líčení s předvoláním svědků a dokazováním by přitom trvalo několik dnů.

Jak po jeho skončení řekl Právu soudce Miroslav Čapek, jde o významný a důležitý krok v soudní praxi. „Tato norma se zákonodárcům povedla, mnoho případů to zjednoduší. Byla to pro mě premiéra. Kdybych měl s podobnými případy zkušenosti, zasedání by zřejmě bylo ještě kratší,“ pochvaloval si soudce Miroslav Čapek.

Dohody o vině a trestu je ale možné uzavírat jen u činů se sazbou do 10 let, které nejsou závažné. Jejich výhoda je v tom, že se tak v mnoha případech ušetří i peníze.

Teplická premiéra je přitom zřejmě ojedinělá i v republikovém měřítku. „Z praxe zatím nevím o žádném případu, kdy by soud nějakou dohodu o trestu schválil. Pokud někde v republice takové případy měli, bude se jejich počet blížit limitně nule,“ řekl Právu místopředseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Domluvili se na tříletém trestu

Soudce Miroslav Čapek přistoupil na dohodu státního zástupce a Jindřicha Svobody (27) z Duchcova, který byl obviněn ze zločinu podvodu.

Obě strany se domluvily na tříletém trestu, podmíněně odloženém na dobu pěti let. Obviněný zároveň musí uhradit způsobenou škodu.

Myslím, že by bylo na místě, kdyby zákon umožňoval dohodu o vině a trestu uzavřít také přímo před soudem, během hlavního líčení
soudce Miroslav Čapek

Svoboda si od zdravotní pojišťovny nechal proplácet náklady za cestování do pražské nemocnice, kde se měl léčit. Na vyšetření ale nejezdil. Za několik desítek fiktivních cest od června 2008 do loňského února dosáhla vyúčtovaná částka bezmála 950 tisíc korun.

Tím, že obviněný přistoupil na dohodu o vině a trestu se zřejmě vyhnul přísnějšímu posouzení svého činu. Za podvod mu hrozil až osmiletý pobyt za mřížemi.

Podmínkou návrhu na schválení dohody o vině a trestu je, že se obviněný musí k činu doznat a vzdát se práva na odvolání. Žalobce pak v přípravném řízení navrhne trest. Pokud s ním obviněný souhlasí, musí zároveň počítat s tím, že soud již nebude předvolávat svědky a zabývat se dalšími důkazy, byť by třeba svědčili v jeho prospěch. Veřejné jednání má tak rychlý spád.

Soudce Čapek ve čtvrtek přednesl návrh na schválení dohody o vině a trestu a zeptal se Svobody, jestli s ním souhlasí. Následně vyzval státního zástupce a obhájce, aby přednesli závěrečné řeči, které vzhledem k okolnostem případu byly formalitou.

Do křížku se zákonem se dostal poprvé

Po několika málo minutách, které si vzal soudce na rozmyšlenou, návrh dohody o vině a trestu schválil.

„Obviněný se do křížku se zákonem dostal poprvé, vinu bez okolků přiznal a je ochoten uhradit veškerou způsobenou škodu,“ vysvětlil Čapek své rozhodnutí.

Po zrychlení trestního řízení volá česká vláda, která vyzvala soudce, aby své podněty posílali na ministerstvo spravedlnosti.

„Myslím, že by bylo na místě, kdyby zákon umožňoval dohodu o vině a trestu uzavřít také přímo před soudem, během hlavního líčení,“ zmínil Čapek jednu z myšlenek, kterak některé soudní kauzy značně urychlit, a tím ušetřit státu náklady spojené s hlavním líčením, případně s pobytem obžalovaných ve vazební věznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám