Hlavní obsah

Detektivové obvinili špičky vnitra z dob Peciny

Právo, Jakub Troníček

Detektivové z protikorupční policie obvinili podle zjištění Práva dva bývalé vysoké úředníky ministerstva vnitra kvůli zakázce na právní služby. Jsou zodpovědni za to, že vnitro mělo neoprávněně vyplatit v letech 2009 a 2010 milióny advokátní kanceláři Weinhold Legal.

Článek

Podle informací Práva jde o někdejšího resortního náměstka pro informatiku Jaroslava Chýlka a bývalého sekčního šéfa Jindřicha Koláře.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej se k tomu nechtěl ve čtvrtek jakkoli vyjadřovat. „Nejsou pro to splněny zákonné podmínky dané trestním řádem,“ konstatoval pouze mluvčí. V praxi by to mohlo např. znamenat, že exúředníci si obvinění ještě oficiálně nepřevzali.

Chýlka ani Koláře se Právu nepodařilo kontaktovat. Jejich obvinění se opírá o fakt, že vnitro za ministrování Martina Peciny (tehdy ČSSD) advokátní kanceláři platilo mimo smluvní rámec.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina (ČSSD)

Resort totiž uzavřel s advokátní kanceláří smlouvu na právní služby se stropem pro finanční plnění na úrovni 6,5 miliónu, jenže ve skutečnosti ministerstvo mělo firmě vyplatit miliónů dvacet.

Peníze jsme nedostali, říká kancelář

Sama advokátní kancelář ale v tiskovém prohlášení upřesnila, že ve skutečnosti jí žádné peníze vyplaceny dodnes nebyly a že se kvůli tomu s vnitrem soudí.

„Naše kancelář nárokovala u ministerstva částky vyšší než oněch 6,5 miliónu, v žádném případě však nejde o zmíněných 20 miliónů. Bylo to ovšem na základě řádné smlouvy a prokázaných tisíců hodin výslovně vyžádané a řádně odvedené práce. Ministerstvo pod novým vedením však tuto část odměny proplatit odmítlo a o tyto peníze vedeme nyní spor,“ zdůraznil partner kanceláře Daniel Weinhold.

Podle něj byla kancelář vybrána v roce 2009 v řádném výběrovém řízení a za první část práce zaplaceno dostala, za tu druhou v hodnotě několika miliónů korun už však nikoliv.

Na neoprávněně fakturované peníze upozornil vnitřní audit ministerstva vnitra, který po svém nástupu do čela resortu nechal vypracovat stávající šéf úřadu Jan Kubice. Jeho podřízení pak kvůli tomu podali trestní oznámení.

Audit odhalil další plýtvání

Kromě miliónů pro advokáty audit odhalil v rámci vnitra i další plýtvání při zadávání veřejných zakázek. Celkově kvůli tomu ministerští kontroloři podali trestní oznámení na osm úředníků. Sporná byla např. zakázka na analýzu vzdělávacích potřeb ministerstva, kterou sice v roce 2010 vyhrála firma s nabídkou 740 tisíc korun, jenže smlouva pak zněla na necelý milión.

Úřad také vypsal tendr za 1,3 miliónu korun na uspořádání šesti konferencí, ale nakonec se uskutečnily jen dvě.

Jako další příklad plýtvání loni tehdejší Kubiceho náměstek Pavel Šmerda zmínil plat řidiče jednoho z náměstků, který činil 80 tisíc korun. Šofér byl přitom placen z evropských fondů a v ministerských seznamech figuroval jako technický konzultant.

Celková škoda způsobená úmyslným předražováním zakázek nebo plýtváním v letech 2009 až 2010 se podle loňského vyjádření Šmerdy vyšplhala na desítky miliónů korun. Zbylými zjištěními interního auditu se policie stále zabývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám