Hlavní obsah

Soudní znalci zřejmě znají totožnost páté oběti frenštátské tragédie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Soudní znalci ostravského ústavu soudního lékařství pravděpodobně ztotožnili pátou oběť frenštátské tragédie. Zda v troskách domu zemřelo šest lidí, ale ještě musí potvrdit genetická analýza. Mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková potvrdila, že definitivní testy budou provádět kriminalističtí experti na genetiku.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

U městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm vzniklo pietní místo

Článek

Podle dostupných informací znalci při pitvě s velkou mírou pravděpodobnosti určili totožnost ženy, která žila v nejvyšším patře domu. V bytě žila společně důchodkyně s dcerou a vnučkou. Děvčátko je mezi čtyřmi již identifikovanými oběťmi.

V troskách pak hasiči našli ostatky lidského těla. Nebylo ale jasné, zda patřily jedné či dvěma osobám. Světlo do toho měly vnést právě pitvy. To se ale zcela nepodařilo. Ztotožnění páté oběti ale mluvčí policie nepotvrdila. "Stále platí, že neznáme totožnost páté oběti," řekla.

Potvrdila ale, že ostatky nyní budou zkoumat policejní experti na genetiku. Ti mají s definitivní jistotou určit, zda nalezené ostatky patřily dvěma lidem. "V ideálním případě můžeme mít první výsledky už za osm hodin. Pokud jsou zajištěné ostatky poškozené, můžou expertízy trvat i měsíc," vysvětlila.

Byt, ve kterém Blažek bydlel, byl již prodaný

V domě ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku explodoval v noci ze soboty na neděli plyn. Policie nyní pracuje především s variantou, že jej úmyslně pustil a pak i zapálil sedmapadesátiletý obyvatel domu Antonín Blažek. Ten vedl spory se sousedy a vinou dluhů o byt v exekuci přišel. Výbuch a následný požár si vyžádal minimálně pět lidských životů. V nemocnici skončilo 11 lidí. Dva jsou stále v kritickém stavu.

Podle advokátky Ivany Quittové, která zastupovala ve sporu s Blažkem sdružení vlastníků bytů, dlužil za služby spojené s užíváním bytu, na penále a nákladech na řízení víc než 250 tisíc korun. "Neplatil za odběr vody, elektřinu užívanou ve společných prostorech a do fondu oprav. Měsíčně se jeho dluh pohyboval od 2000 do 2500 korun," řekla.

Dodala, že peníze, které exekutoři získali prodejem bytu novému majiteli, ještě Blažkovi a jeho manželce nebyly vyplaceny. Stejně tak z nich nebyly uhrazeny jeho dluhy. "Exekuční řízení ještě nebylo ukončeno. Peníze se mohou využít při náhradě škody. Měli bychom se připojit do dědického řízení," řekla s tím, že detaily o dalším postupu bude s jednatelem sdružení řešit příští týden.

Reklama

Související články

Tragédie ve Frenštátě objektivem hasičů

Tři dny od tragédie, která mnohým lidem ve Frenštátě pod Radhoštěm změnila život, zveřejnili hasiči své vlastní záběry a fotografie, které jenom dokládají,...

Výběr článků

Načítám