Hlavní obsah

Propanbutanové láhve hasiči nenašli, dům ve Frenštátě zničil plyn z rozvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Hasiči prohledávající trosky zničeného domu ve Frenštátě pod Radhoštěm dosud žádné propanbutanové láhve nenašli. V prvních dnech po neštěstí se přitom spekulovalo, že v domě explodovaly nastražené láhve s propanbutanem. Plyn se domem podle dosavadních zjištění hasičů šířil pouze z otevřeného plynového rozvodu. Potvrdil to ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zničený dům hlídají ve dni i v noci policisté. Speciální firma vyklízí sklepy a chystá dům k tomu, aby mohl být rozebrán.

Článek

Policie se nyní prioritně zabývá verzí, že explozi záměrně způsobil sedmapadesátiletý problémový obyvatel přízemního bytu Antonín Blažek. Ten měl se sousedy dlouholeté spory a o byt vinou dluhů v exekuci přišel. "To, co explodovalo, nebyly propanbutanové láhve. Už vůbec nejsou pravdivé informace, že byly nastražené na schodišti domu. V domě se nahromadil plyn z hlavního plynového rozvodu," řekl Nytra.

Těžká technika nyní rozebírá ve spolupráci s hasiči trosky zřícené budovy. Do přízemního bytu, kde bydlel možný viník, se dostávali horem přes dvě zřícená podlaží. Blažek byt vlastnil se svou manželkou. Kvůli dluhům ale o něj přišel. Na nájemném a příspěvcích do fondu oprav dlužil sdružení vlastníků desetitisíce korun.

Se sousedy vedl časté spory. Stěžoval si i na úřady a lidé si naopak stěžovali na něj. Dvakrát dokonce stanul před soudem. Během procesů se o jeho duševní stav zajímali i znalci. Ti konstatovali, že byl normální a netrpěl žádnou poruchou. "Podle znalců, kteří Blažka vyšetřovali, je, nebo aspoň donedávna byl duševně zdravý člověk, který cítí potřebu bojovat za spravedlnost," uvedl deník Právo.

Dvakrát u soudu

Souzen byl před pěti lety za napsání hanlivých nápisů na adresu svých sousedů na zeď domu, který s nimi společně sdílel. Za to dostal podmínku. V roce 2011 stanul před soudem znovu. Za pomluvy a křivá obvinění sousedů vyměřil soud Blažkovi peněžitý trest. Verdikt ale odvolací soud zrušil a Blažek byl nakonec zproštěn viny.

Podle obyvatel sousedních domů a příbuzných obětí exploze a následného požáru Blažek také často svému okolí vyhrožoval. Nikdo na něj ale podle policie nepodal v této souvislosti trestní oznámení. Dům explodoval v noci ze soboty na neděli. Výbuch a požár zabil nejméně pět lidí. Dalších 11 utrpělo zranění. Dva lidí jsou stále v kritickém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám