Hlavní obsah

Za vraždu čtyřměsíčního dítěte si žena odpyká 16 let ve vězení

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za vraždu čtyřměsíčního syna poslal ve čtvrtek Vrchní soud v Olomouci na 16 let do věznice se zvýšenou ostrahou čtyřicetiletou Ivetu Janíčkovou. Stejný trest ženě loni uložil brněnský krajský soud, proti jehož rozsudku se odvolala.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Iveta Janíčková (na snímku vpravo) přichází k vrchnímu soudu.

Článek

Vrchní soud sice verdikt krajského soudu zrušil, nicméně v novém rozsudku trest nezmírnil. „Považujeme jej za zcela adekvátní s ohledem na to, že zločin byl spáchán na osobě mladší patnácti let,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Zrušení rozsudku krajského soudu odůvodnil tím, že nesprávně vyvodil, že vraždu žena spáchala i s rozmyslem. „To, že by si čin dopředu promyslela, nebylo prokázáno. Šlo o momentální nápad, který zrealizovala,“ uvedl mluvčí.

Žena, která je matkou pěti dětí, spáchala zločin loni 9. května ve svém brněnském bytě. Měla tehdy nastoupit k dvouletému trestu odnětí svobody za týrání své desetileté dcery, která je nyní v dětském domově. Údajně se nesmířila s tím, že by se měla rozloučit se synem, o němž tvrdí, že byl jejím nejoblíbenějším potomkem.

V obavě, že by mohl být předán do kojeneckého ústavu, a nemohl by být s ní ve výkonu trestu, hodila žena bezbranného kojence na zem, nebo s ním udeřila o tvrdou podložku. Poté jej uložila do postele, aniž by zajistila lékařské ověření jeho zdravotního stavu.

Dítě přitom utrpělo závažná poranění především mozku, v důsledku kterých v nočních hodinách téhož dne zemřelo, zatímco opilá Janíčková spala. Lékaři se domnívají, že pokud by kojenci bezprostředně po činu byla poskytnuta odborná pomoc, mohl přežít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám