Hlavní obsah

Nad policistou s falešnou maturitou zlínští policejní šéfové přivírají oči

Právo, Aleš Fuksa

Osmnáct let procházelo policistovi Lubomíru Zábelovi z Brumova-Bylnice na Zlínsku falešné vysvědčení, kterým se prokázal v době nástupu k pohraniční policii v roce 1996. Nejednalo by se o ojedinělý případ, kdyby o něm ale nevěděli jeho nadřízení na krajském policejním ředitelství ve Zlíně a na Policejním prezídiu ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policista přesto dál slouží na obvodním oddělení ve Slavičíně, a to s podmínkou danou jeho nadřízenými, že si maturitní vzdělání musí v nejbližších letech doplnit.

Už v roce 1996 bylo přitom jednou ze zákonných podmínek k přijetí do hodnosti strážmistra policejních složek maturitní vzdělání. Zábel se tehdy prokázal vysvědčením, které mu měla vystavit Střední škola pracujících (SŠP) ve Valašských Kloboukách na Zlínsku v roce 1988. Jak se ale Právu podařilo ve zlínském Okresním archivu zjistit, škola v té době již tři roky neexistovala.

„Mohu potvrdit, že v našem archivu jsou uloženy maturitní protokoly SŠP do roku 1985. Žádné další doklady o existenci školy v pozdějších letech u nás nejsou,“ sdělil Právu šéf archivu David Valůšek.

Redaktor Práva se snažil dovolat i samotnému policistovi. Na otázku, zda se v minulosti prokazoval padělanou maturitní listinou, bylo na druhé straně sluchátka dlouhotrvající ticho. Posléze Zábel telefon položil.

Šéf krajské policie: Řídím se názorem prezídia

Šéf Krajského policejního ředitelství ve Zlíně Bedřich Koutný Právu potvrdil, že o policistovi s falešným vysvědčením věděl. „Vím, že to nějakým způsobem řešila inspekce, ale podrobnosti k tomu neznám,“ sdělil Koutný s tím, že Zábela ponechal ve službě poté, co si vyžádal právní stanovisko Policejního prezídia ČR.

„Řídil jsem se právním názorem policejního prezídia. Neměli jsme žádný nástroj jak ho vyhodit. Nemělo se jednat o trestný čin. Přesně si to nepamatuji,“ dodal šéf krajské policie.

Bez zajímavosti není fakt, že Zábel žije v Brumově-Bylnici, stejně jako krajský náměstek pro vnější službu a statutární zástupce Koutného Jaroslav Vaněk. „No vidíte a už jsme tam, kde to je. Přesně jste to trefil. Nebudu se k tomu vyjadřovat, nebyl to můj podřízený. Není to ani můj vrstevník. Jsme jen ze stejné obce,“ poznamenal Vaněk a pokračoval: „Vypadá to pěkně načasovaně na případ Lessy. Příští týden je soud. A to byl jeden z bodů, který on na mě v minulosti vytáhl. Na základě toho to šetřila i generální inspekce policejních sborů (GIBS).“

Proti Zábelovi již GIBS vede trestní řízení. „O tomto případu víme. Ve věci provádíme prověřování,“ prozradila mluvčí GIBS Radka Sandorová. Případem policisty Zábela se nyní zabývá i expertní skupina ministerstva vnitra.

Podvod se škodou velkého rozsahu

Pokud by generální inspekce policistovi prokázala, že se dopustil trestného činu, v úvahu připadají dva paragrafy. V první řadě by mu hrozilo obvinění z podvodu.

Vzhledem k tomu, že u policie Zábel pracuje již osmnáctým rokem, je pravděpodobné, že tuto instituci připravil na vyplacených mzdách o více než pět miliónů korun. Podle policejního prezídia by se do škody počítal nejen hrubý výdělek, ale i veškeré náhrady, které mu byly od roku 1996 poskytnuty.

Za škodu velkého rozsahu by mu tak hrozilo pět až deset let vězení. Dalším trestným činem, kterého se Zábel zřejmě dopustil, je padělání úřední listiny. „Tato věc je promlčena, protože se stala před patnácti nebo dvaceti lety,“ domnívá se šéf krajské policie ve Zlíně Koutný. Podle všeho však Zábelův případ promlčen být nemůže, protože jeho podvod trvá dosud.

Obdobný případ s expolicistou Karlem Čadou, který padělal maturitní vysvědčení, řeší i na Plzeňsku. Uniformu měl Čada obléci v roce 1996 a za dobu, kterou strávil u policie, chce po něm krajské ředitelství zpátky všechny peníze, které mu během patnáctileté služby vyplatila. Jedná se zhruba o pět miliónů korun. Vedení krajské policie v Plzni se již s nárokem na náhradu škody připojilo k trestnímu řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Lessy dostal za pomluvu podmínku osm měsíců

Obvodní soud pro Prahu 7 uložil bývalému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu za pomluvu jiných vysokých policejních důstojníků a zneužití pravomoci úřední...

Výběr článků

Načítám