Hlavní obsah

Kauza Rath: Neměli jsme dost času na prostudování spisu, tvrdí právník bývalého hejtmana

Právo, Radim Vaculík

Detektivové z protikorupční policie definitivně uzavřeli seznamování všech jedenácti obviněných v kauze poslance Davida Ratha s výsledky více než sedmiměsíčního vyšetřování. Rathův právník si ale stěžuje, že času na prostudování spisu měli obvinění málo.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu, archivní foto

Článek

„Seznamování už skončilo a vyšetřovatelka nyní kompletuje spis a píše návrh na podání obžaloby s tím, že do 28. února by měla v závazné lhůtě spis doručit ke mně do kanceláře. Tím její role končí a během března by se měla podat obžaloba a věc se předá soudu,“ uvedl včera dozorový státní zástupce Petr Jirát.

Středočeský žalobce se ale ještě bude muset mezitím vypořádat s podnětem Rathových obhájců, podle kterých neměl jejich klient dostatek času na prostudování celého zhruba padesátisvazkového spisu.

Policie zase teď rozhoduje o návrzích obviněných na doplnění dokazování, nicméně na lhůtě, dokdy má Jirátovi spis předložit, se podle něj nic nemění.

„Na ten spis jsme měli dvanáct dnů, což není úplně moc vzhledem k tomu, jak je rozsáhlý. Myslím si, že by připadalo na to seznámení daleko víc dnů, ta doba pro nás nebyla dostatečná. Ohledně postupu policie jsme se proto obrátili na státního zástupce a uvidíme, jak se s tím vypořádá,“ řekl včera Právu jeden z Rathových advokátů Adam Černý.

Advokáti chtějí postup policie přezkoumat

Vzhledem k tomu, že Černého klient sedí už od května ve vazbě, nechce prý obhajoba kauzu nijak zdržovat, aby už soud mohl rozhodnout o případném propuštění Ratha na svobodu.

Na druhou stranu prý advokáti museli státního zástupce upozornit na nedostatečnou lhůtu pro seznamování, přestože obvinění začali spis postupně číst už od počátku ledna.

„Podali jsme žádost o přezkum postupu policejního orgánu, respektive žádost o odstranění závad, například kvůli nedostatku času na seznámení, ale také proto, že ve spise podle nás chybí docela dost zásadních dokumentů,“ podotkl Černý. Na dotaz Práva však poté odmítl sdělit, jaké materiály obhajoba postrádá. Pouze uvedl, že řada věcí byla „nějakým způsobem ze spisu odstraněna“.

V minulosti s kolegou Romanem Jelínkem zmínil například údajné přepisy odposlechů z Rathovy hejtmanské kanceláře, které ve spisu podle nich chybí. Státní zástupce však v této souvislosti už dříve Právu sdělil, že sice policie získala od soudu souhlas štěnice do Rathovy pracovny na hejtmanství nainstalovat, ale nikdy k tomu prý z technických důvodů nedošlo, takže žádné odposlechy odtamtud podle žalobce ani neexistují.

Sám Jirát včera o nějakém písemném podnětu od Rathových obhájců nevěděl. „Zatím mně nebylo nic předloženo, ale z telefonického sdělení od paní vyšetřovatelky vím, že někteří advokáti namítali, že na to neměli dostatek času. Zda nějakou žádost o přezkum postupu policie podají, to nevím,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústavní soud zamítl další Rathovu stížnost

Ústavní soud (ÚS) odmítl další stížnost poslance Davida Ratha proti pokračující vazbě. Politik viněný z korupce podal celkem sedm stížností, dvě z nich ještě...

Výběr článků

Načítám