Hlavní obsah

Nosiče zabila 150kilová bedna, za jeho smrt soudí šéfa stěhovací firmy

Právo, Patrik Biskup

Před dvěma lety tragicky zemřel v Mouřenci u Sušice při stěhování komunikačního zařízení mobilního operátora dvacetiletý Martin Šlehofer. Ze smrti mladého muže se ve středu začal u Okresního soudu v Klatovech zpovídat majitel stěhovací firmy Viktor Kopecký.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Při sestupu ze zvonice věže kostela v Mouřenci u Sušice se pod jedním ze čtveřice nosičů prolomil schod a přes 150 kilogramů vážící bedna se sesunula na mladíka přidržujícího náklad zespodu. Přimáčkla mu hlavu ke zdi a způsobila takové zranění, které neměl šanci přežít.

Majitele stěhovací firmy Viktora Kopeckého soud už jednou v případu uznal vinným z usmrcení z nedbalosti a bez hlavního líčení mu vyměřil deset měsíců vězení se zkušební dobou 2,5 roku. Kopecký ale proti trestnímu příkazu podal odpor. Soud tak musel nařídit veřejné jednání.

Špatně připravené práce

Policie při vyšetřování vycházela ze znaleckých posudků a vyjádření odborníků z oblasti bezpečnosti práce ve stavebnictví, podle kterých transport břemene v těch podmínkách, jaké v úzké zvonici panovaly, vyžadoval přesně stanovený a zpracovaný technologický postup.

„Zvolený postup byl nepřipravený a nezodpovědný. Prostorové možnosti neumožňovaly bezpečné snášení nákladu. Vybavení pracovníků pouze popruhy neodpovídalo bezpečnému postupu prací a chybělo odborné vedení osobou, mající zvláštní oprávnění, jak to předepisuje zákon,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Kopecký ale jakýkoliv podíl viny odmítá. „Nebyl to můj zaměstnanec, ale pracoval pro mne na živnostenský list, tak nevidím důvod, proč bych měl být za jeho věci odpovědný. To, co se stalo, mě samozřejmě mrzí, ale nechápu, proč to jde na má bedra,“  řekl v rozhovoru se zpravodajem Práva bezprostředně po tragédii.

Podle Kopeckého snesení bedny už bylo mimo objednávku. „Na místě jsem nebyl osobně přítomen, řídili si to tam zástupci objednavatele, tedy lidé od operátora a jeho montážní firmy. Oni říkali, co se má dělat,“ dodal.

V stejném duchu hovořil i před soudem. „Na místě jsem nebyl, v té době jsem se věnoval jiné zakázce. Předpokládal jsem, že půjde o standardní stěhování.  Nečekal jsem, že zařízení bude nutné vynést až do zvonice kostela po točitých schodech,“ uvedl Kopecký.

Vinu a odpovědnost se snažil přenést na Josefa Šnobla, který byl tehdy jakýmsi parťákem skupiny stěhováků. Ten je ale nezvěstný a soudu se ho nepodařilo nikde zastihnout.

Svědectví zatím nejsou kompletní

U soudu měl hovořit jako svědek také otec mrtvého mladíka Jiří Šlehofer. V jednací síni ale zkolaboval a nebyl schopen výpovědi. Ten se během vyšetřování se do případu vložil, protože se mu nelíbilo, že policisté nebyli schopni ani po roce od události celou věc rozseknout.  S manželkou si proto najali advokáta, aby dohlédl na  transparentnost vyšetřování.

„Měli dojem, že to chce policie zamést pod koberec a že se je někdo snaží uplatit, aby to nechali být,“ sdělil už dříve právník Martin Zikmund, který tehdy podal podnět k tomu, aby na případ dohlíželo Krajské státní zastupitelství v Plzni. Soud bude pokračovat v březnu výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám