Hlavní obsah

Za vláčení muže za autem si pachatel odpyká 19 let, potvrdil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ústavní soud (ÚS) potvrdil Jakubu Mikulovi devatenáctiletý trest vězení za vláčení muže na tažném laně automobilu. Jeho stížnost soudci odmítli jako zjevně neopodstatněnou. Podobně nedávno rozhodli o stížnosti komplice Petra Dudiče, jenž si odpyká 17,5 roku ve vězení.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Dudič (vlevo) a Jakub Mikula (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Soudy čin hodnotily jako pokus o vraždu a omezování osobní svobody. Ústavní soudci nenašli ani v Mikulově případě žádný důvod k zásahu. "Stěžovatel neuvedl žádnou okolnost, která by svědčila o zásahu do jeho ústavně zaručených práv postupem obecných soudů," stojí v usnesení soudu.

Událost se stala v květnu 2010 pozdě v noci v Šenově nedaleko Havířova. Skupina mladíků se v restauraci dostala do banální potyčky s jiným mužem. Po hádce jej začali pronásledovat. Když jej chytili, ztloukli jej a donutili nastoupit do zavazadlového prostoru auta. Později mu přivázali tažné lano ke kotníku a vlekli jej 1415 metrů po silnici.

Odvázali jej až poté, co vozidlo začal pronásledovat náhodný svědek. Muž utrpěl vážná zranění. Sedřel si kůži z loktů, kolen, bérců, pat i z velkých ploch na břichu a zádech. Prakticky přišel o jednu hýždi, svalovina byla sedřená až k pánevní kosti. Utrpěl také vnitřní zranění, zlomeninu žebra a úrazový šok s nebezpečím rozsáhlé infekce organismu. Přežil shodou šťastných náhod a díky neprodlené lékařské péči.

V kauze byl potrestán také třetí obžalovaný Pavel Pavlica. Vyvázl s podmíněným trestem za omezování osobní svobody. Z auta totiž vystoupil dříve a vrátil se na diskotéku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám