Hlavní obsah

Stalker bombardoval expřítelkyni stovkami esemesek, skončil opět v cele

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Když měl jít devětatřicetiletý muž z Plzně před třemi měsíci do vazby za pronásledování své expřítelkyně, dušoval se, že už ji nechá na pokoji. Soudkyně tehdy slib přijala a pustila ho na svobodu s tím, že bude pod dohledem probačního úředníka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po zadržení loni v listopadu se stalker u soudu dušoval, že už nebude expřítelkyni obtěžovat, čímž získal propustku na svobodu. Slib porušil a teď si může být jist, že půjde do vězení.

Článek

Jenže nenapravitelný stalker se držel zkrátka jen do začátku letošního roku. Pak začal své bývalé partnerce znovu nepříjemně dýchat na záda. A tak ho kriminalisté v úterý zatkli podruhé. Tentokrát si může být téměř jistý, že skončí za mřížemi. Státní zástupce se už chystá podat soudu návrh na uvalení vazby.

„Ženu opakovaně obtěžoval, vyčítal jí, že na jeho zprávy nereaguje nebo že ho udala. Vygradovalo to tím, že poslal jejímu zaměstnavateli dopis, ve kterém ji pomluvil. K tomu přiložil i lékařskou zprávu, kde byly uvedeny výsledky jejího psychologického vyšetření,“ řekla Právu policistka Martina Korandová.

Vyšetřovatel muže obvinil z pokračujícího přečinu nebezpečné vyhrožování a také z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Hrozí mu maximálně roční vězení. Obviněný muž zřejmě neunesl rozchod s družkou, ke kterému došlo loni v červenci.

Třicetileté ženě pak byl neustále v patách, posílal jí stovky esemesek, přičemž řada z nich měla vulgární nebo výhružný obsah. Dokonce jí namontoval do vozidla sledovací zařízení, aby mohl lokalizovat její pohyb.

„Byl schopen ženě poslat za dva měsíce až pět set SMS zpráv. Pětkrát až šestkrát v týdnu hlídkoval před jejím domem, a to třeba celou noc. Když například viděl, že se ve čtyři hodiny ráno v bytě rozsvítilo, okamžitě ženě napsal, zda tam někoho nemá,“ popsal situaci zdroj, který je do případu zasvěcen. Policii žena kontaktovala, když na autě odhalila štěnici. „Jakmile to muž zjistil, tak jí měl vyhrožovat, že na ni pošle tálibánce,“ dodal zdroj.

Při listopadovém rozhodování o vazbě obviněný stalker při výslechu před soudkyní uznal, že jeho jednání není úplně v pořádku. Prohlásil, že dva dny v policejní cele úplně stačily a že za další pobyt za mřížemi mu už expřítelkyně nestojí. „Upozornila jsem ho, že pokud poruší slib, půjde okamžitě do věznice,“ řekla tehdy soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám