Hlavní obsah

Podvodem získal pro romské sdružení milióny. Vyfasoval šest let vězení

– Plzeň
Právo, zaš, pab

Šest let ve věznici s ostrahou udělil Krajský soud v Plzni předsedovi Romského občanského sdružení (ROS) v Karlových Varech Ladislavu Bílému. Muž, který měl jít příkladem ostatním Romům a zlepšovat jejich reputaci ve společnosti, byl v úterý odsouzen za dotační podvod a padělání a pozměňování veřejné listiny.

Foto: Jan Švábek, Právo

Předseda Romského občanského sdružení Ladislav Bílý u Krajského soudu v Plzni.

Článek

Bílý na několik projektů získal částku okolo deseti miliónů korun, ačkoliv sdružení nesplňovalo patřičné podmínky. Finance se mu podařilo vylákat z města, krajského úřadu i ministerstva práce a sociálních věcí. Na dalších deset miliónů měl Bílý políčeno. Jejich vyplacení ale úředníci stopli, když zjistili, že některé údaje v žádostech nejsou pravdivé.

Podle spisu si Bílý pomáhal falšováním úředních dokumentů, které byly potřebné pro získání dotace. Potvrzovaly, že romské sdružení nemá žádné dluhy. Ve skutečnosti jej ale bombardoval finanční úřad kvůli daňovým nedoplatkům a více jak statisícový dluh ležel také na správě sociálního zabezpečení.

Poškozené organizace už začaly neoprávněně vyplacené dotace od romského sdružení vymáhat. Například karlovarský krajský úřad chce po ROS vrátit přes milión korun na vybudování vzdělávacího střediska pro Romy, které nikdy nefungovalo. Ani u dalších projektů, na které Bílý žádal veřejné peníze, není zcela jasné, zda byly skutečně realizovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám