Hlavní obsah

Krádež Fillových obrazů z Peruce začal rozplétat soud

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádež obrazů Emila Filly z výstavní síně na zámku v Peruci na Lounsku a několik dalších krádeží uměleckých děl z různých výstav v Česku začal v pondělí projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Dva z obžalovaných u ústeckého krajského soudu

Článek

Obžalováno je celkem sedm lidí. Marian Lázo, Ondřej Lázo a Vojtěch Hloušek jsou obviněni z krádeže a z poškození cizí věci, Erika Kolaříková, Ján Mitro, Štěpán Petik, Dagmar Svobodová byli obviněni ze zločinu podílnictví, z podílnictví je obviněn též Ondřej Lázo. Ján Mitro je starožitníkem a od obviněných měl koupit několik kradených předmětů.

Přímo do výstavní síně se měl podle obžaloby vloupat Marián Lázo a Vojtěch Hloušek, kteří měli ukrást čtyři olejomalby. Oba už byli za podobnou trestnou činnost souzeni. „Marian Lázo a Vojtěch Hloušek po čtvrté hodině ranní po odšroubování kovové mříže levé části vstupních dveří překonali sklo ve dveřích a vnikli do výstavních prostor Pamětní síně Emila Filly v jižním křídle zámku v Peruci,“ tvrdí obžaloba.

Nekradli na objednávku

Marian Lázo se ke krádežím přiznal. Ostatní obžalovaní se většinou cítí jako nevinní. Výslechy obžalovaných jsou naplánovány i na další dny tohoto týdne, soudní projednávání případu má trvat nejméně až do dubna.

Obrazy v hodnotě 66 miliónů korun zmizely z výstavní síně předloni 18. listopadu. Pachatele dopadli policisté zhruba o měsíc později, neporušené obrazy se poté vrátily galerii. Už dva dny po krádeži se nedaleko Peruce nalezly vnější rámy obrazů. Obrazy nebyly kradené na objednávku, pachatelé se teprve snažili kupce sehnat, a i proto se je policistům podařilo odhalit.

Každý z Fillových obrazů má hodnotu minimálně 16 miliónů korun, jejich skutečná cena jako kulturní památky je nevyčíslitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám