Hlavní obsah

Detektiv v kauze CS Fondů ztratil práci, když se vzepřel šéfům. Jde po nich inspekce

Právo, Jakub Troníček

Vyšetřovatel kauzy vytunelovaných CS Fondů, ve které je znovu obviněn miliardář Pavel Tykač, se podle zjištění Práva postavil svým nadřízeným z elitního protikorupčního útvaru, když jim odmítl vydat citlivý důkaz ze spisu. A Generální inspekce bezpečnostních sborů teď zjišťuje, zda kvůli tomu detektiv Petr Bacovský následně nečelil ze strany šéfů útvaru nezákonnému bossingu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kromě kázeňského trestu za neuposlechnutí rozkazu byl totiž policista nejdříve přeřazen na jiné místo a ve finále od útvaru úplně vyhozen.

Pro funkcionáře protikorupční policie včetně jejího ředitele Tomáše Martince přitom může mít celá kauza fatální následky, jde v ní totiž o podezření z trestného činu zneužití pravomocí se sazbou až pět let vězení.

Vyplývá to z interních dokumentů policejního prezídia, které posuzují Bacovského odvolání proti původnímu kázeňskému trestu a které má Právo k dispozici.

Poradní komise v nich náměstkovi policejního prezídia Václavovi Kučerovi doporučuje, aby původní Martincovo rozhodnutí o srážce z platu pro Bacovského zrušil kvůli procesním vadám jako nezákonné.

Jenže kromě posuzování samotného kázeňského řízení jde materiál dál a konstatuje, že jednání policejních šéfů v čele s Martincem mohlo být trestné a měly by se jím tak zabývat příslušné orgány, tedy zejména inspekce.

Martinec: Bossing odmítám

„V jednoznačné časové souvislosti s kázeňským řízením byly vůči odvolateli obviněnému z kázeňského přestupku využity postupy, které vykazují některé znaky bossingu, jak ho popisuje ombudsmanka policie. Z provedeného šetření vyplývá, že mohly být rozhodováním a opatřeními služebních funkcionářů naplněny některé znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ konstatuje zpráva poradní komise.

A inspekce už na případu v tomto směru skutečně pracuje. Její mluvčí Radka Sandorová to odmítla komentovat, Právu to ale potvrdily dva dobře informované zdroje blízké šetření.

„My se k tomu v tuto chvíli nebudeme jakkoliv vyjadřovat. Nebudu to potvrzovat ani vyvracet,“ poznamenala Sandorová.

Sám Martinec jakýkoliv nepřípustný nátlak na Bacovského vyloučil. „Rozhodně zcela odmítám, že bych se dopouštěl bossingu vůči svým podřízeným,“ vzkázal šéf útvaru přes svého mluvčího Jaroslava Ibeheje.

Více se Martinec nechtěl k celé záležitosti vyjadřovat s tím, že kázeňské řízení dosud nebylo uzavřeno a podléhá proto utajení.

O tom, zda odvolání Bacovského vyhoví a kázeňské řízení zastaví, či zda se přikloní k názoru Martince, by měl Kučera rozhodnout v nejbližší době. V pátek nechtěl své stanovisko jakkoliv předjímat.

Šéfové požadovali vydání flashdisku

A o co v celém sporu vlastně jde? Příběh začal podle informací Práva loni v létě, když Bacovský získal pro kauzu vytunelovaných CS Fondů nový důkaz, podle všeho citlivou nahrávku.

Případ byl tehdy u ledu a teprve se začínalo jednat o jeho možném znovuotevření, což se stalo nedávno, kdy si Tykač vyslechl nové obvinění. Se zmíněným důkazním materiálem na flashdisku chtěl Bacovský po dohodě se státním zástupcem operovat právě až po znovuotevření této tunelářské kauzy, jenže nadřízení přišli s požadavkem na jeho okamžité vydání.

To Bacovský na základě ústního pokynu žalobce odmítl a vysloužil si tak kázeňské řízení pro neuposlechnutí rozkazu. Na jeho konci byla desetiprocentní srážka z platu.

Mezitím byl detektiv převelen z pražské centrály do Plzně a posléze mu byl loni v prosinci zcela ukončen služební poměr. Bacovský totiž od Nového roku přestal splňovat požadavek na magisterské vzdělání u příslušného místa. Velitelé útvaru ale přitom dříve Bacovskému písemně potvrdili, že bude moct pracovat na pozici o jednu třídu níže, pro kterou je dostačující bakalářský titul.

Sám Bacovský se k celé záležitosti odmítl jakkoliv vyjadřovat. Po vyhazovu z elitní protikorupční jednotky působí v současné době v řadách středočeských policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám