Hlavní obsah

Soud zmírnil muži trest za úvěrový podvod z osmi let na 18 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za úvěrový podvod při stavbě domova pro seniory půjde podnikatel Stanislav Snášel na rok a půl do vězení. Rozhodl o tom v pátek odvolací pražský vrchní soud, který muži podstatně snížil původně uložený osmiletý trest. Sedmačtyřicetiletý Snášel, který nesplatil úvěr 270 miliónů korun, nesmí také podle dnešního verdiktu pět let podnikat. Snášelovi se do výkonu trestu započítává doba, po kterou je od loňského května ve vazbě.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Stanislav Snášel u soudu

Článek

Jeho obhájce Jan Varga považuje dnešní rozsudek za úspěch, policie ale proti jeho klientovi vede několik dalších trestních stíhání. "Otázkou bude další postup," komentoval advokát možnost případného dovolání k Nejvyššímu soudu.

Soudce Miroslav Pavrovský uvedl, že Snášel podváděl při sjednání úvěru, když neuvedl informace o svém jiném finančním závazku. "Je nepochybné, že by úvěr poskytnut nebyl," řekl. Vrchní soud ale na rozdíl od předchozího rozsudku uznal, že "hodnota zástavy byla s to zajistit celý úvěr včetně úroků".

Snášel dnes také podle soudce dostatečně vysvětlil, proč je rozpor mezi stavební studií a realizací. Problém se týkal části objektu, která se podle Snášela nakonec nestavěla z ekonomického důvodu. Předchozí Krajský soud v Táboře se objasněním nezabýval a podle vrchního soudu "nedostál povinnosti dokazování".

Podle Pavrovského se případ odlišuje od jiných stavebních podvodů, u kterých se obvykle firmy vytunelují a nic se nepostaví. V případě Snášela je zde ale funkční budova, ve které bydlí lidé.

Obviněn z dalších dvou trestných činů

Podnikatel si jako jednatel společnosti v roce 2007 peníze od banky půjčil na výstavbu českobudějovického domova pro seniory. Firma, která také následně objekt postavila, celkem dluží různým subjektům a lidem téměř miliardu korun. Snášel při žádosti o úvěr zatajil, že je ručitelem za závazky své další společnosti ve výši 33 miliónů korun.

Policie Snášela obvinila loni z dalších dvou trestných činů. Podle ní on a další dva muži zpronevěřili 3,7 miliónu korun, které vybrali jako zálohu od 150 klientů domova pro seniory. Na konci listopadu navíc policisté obvinili Snášela z toho, že si v minulých letech údajně půjčil od různých subjektů nebo od lidí vylákal dalších 55 miliónů korun. Peníze však nevrátil. Snášelova firma je v konkurzu.

Domov pro seniory v českobudějovické Husově ulici byl před časem prezentován jako největší a nejmodernější bytový komplex pro důchodce. V malometrážních bytech mělo žít až 360 klientů. Cena měsíčních nájmů se však v zařízení pohybuje od 7000 do 11 000 korun.

Klienti domova seniorů si museli před nástupem na pobyt předplatit služby zálohami 100 000 korun. V zařízení žije asi 150 důchodců. Insolvenční správce Snášelovy společnosti se pokusil stavbu dvakrát prodat v dražbě. Ale ani jednou se jí nikdo nezúčastnil. V plánu je třetí dražba a vyvolávací cena už klesla z původních 350 na 295 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám