Hlavní obsah

Gambler pro peníze zabil svou matku, Ústavní soud jeho stížnost smetl

– Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, jenž v roce 2005 ve Zlíně-Prštném zavraždil svou matku. Po vleklém procesu s mnoha zvraty si za to vyslechl čtrnáctiletý trest vězení. Vinu po celou dobu popíral. Ústavní soudci jeho stížnost považovali za zjevně neopodstatněnou.

Článek

Ve stížnosti muž tvrdil, že nadále neexistuje jediný důkaz, který by jej věrohodně usvědčoval z vraždy. Justice se podle něj nevypořádala například s nálezem genetického materiálu jiného člověka na těle matky. Stěžoval si také na porušení práva na zákonného soudce. Ústavní soud ale žádný zásah do základních práv nezjistil.

"Obecné soudy provedly potřebné dokazování a na jeho základě dospěly k závěru o naplnění skutkové podstaty trestného činu. Postupovaly přitom v souladu s procesními předpisy a svá rozhodnutí řádně a úplně odůvodnily," stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Dagmar Lastoveckou.

Podle spisu přišel pachatel 3. května 2005 do bytu svých rodičů s úmyslem získat peníze. Poté, co mu je matka odmítla dát, tloukl ji údajně pěstí do hlavy, rdousil a nakonec podřezal nožem. Tělo prý zabalil do deky a zastlal do postele. Z bytu rodičů údajně odjel s penězi, matčiným mobilním telefonem, její platební kartou a vozem.

Pachatel se potýkal s dluhy

Dopadli jej na základě mezinárodního zatykače 9. června 2005 v Bělorusku. Muž nepopíral, že s matkou v osudný den hovořil. Chtěl po ní prý jídlo a peníze. Pohádal se s ní. Řekl ale, že pak z bytu odešel, a když se později vrátil, nalezl už matku mrtvou. Údajně jej to vyděsilo tak, že z obavy před obviněním z vraždy uprchl.

Proti obžalovanému stály pouze nepřímé důkazy, ty jej ale podle obžaloby usvědčují spolehlivě. Podle dřívějších výpovědí rodinných příslušníků se muž jako hráč na automatech potýkal s dluhy. S jejich placením mu pomáhala právě matka. Případ má spletitý vývoj.

Krajský soud muže třikrát zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, poté mu dvakrát uložil výjimečný trest 21 let vězení. Vyšší instance ale případ vždy vrátila k novému projednání. Naposledy Vrchní soud v Olomouci loni v listopadu snížil uložený trest o sedm let a ve zbytku verdikt potvrdil. Kauzu měli dvakrát na stole i soudci Nejvyššího soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám