Hlavní obsah

Za chyby šéfů elitních útvarů má policie zaplatit statisícové pokuty

Právo, Jakub Troníček

Elitní protikorupční a protimafiánské policejní útvary mají mimo jiné hlídat manipulace s veřejnými zakázkami, ale jejich ředitelé podle zjištění Práva při vypisování tendrů pravidla sami nedodrželi. Policie teď má kvůli jejich pochybení platit statisícové sankce.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Zpackané tendry se týkají předloňských nákupů mobilních telefonů a notebooků, které vedení útvarů rozdávalo podřízeným jako formu odměny. Celkem za tyto dárky obě elitní jednotky v rozporu s nařízením ministra vnitra utratily více než 600 tisíc korun, které teď úřady spolu s dalším penále požadují zpětně proplatit.

Vyplývá to ze zprávy o daňové kontrole, kterou na základě dřívějších zjištění interního auditu ministerstva vnitra dokončil začátkem února Finanční úřad pro hlavní město Prahu.

Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec a šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta podle tohoto dokumentu porušili rozpočtovou kázeň, když požadovanou techniku nakoupili bez oslovení více potenciálních dodavatelů.

Ani jeden z nich se závěry této zprávy nesouhlasí.

V obou případech byli osloveni minimálně tři dodavatelé, o čemž existují písemné záznamy, které byly k dispozici i kontrole.
Tomáš Martinec

„Kontrolou bylo zjištěno, že výše uvedení služební funkcionáři policie objednali a následně pořídili věcné dary, kdy hodnota jednotlivých nákupů přesáhla 100 tisíc korun, čímž bylo postupováno v rozporu s nařízením ministra vnitra, čímž byl porušen zákon o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích,“ konstatuje poněkud kostrbatě zpráva finančního úřadu, kterou má Právo k dispozici.

Každopádně zákon v takových případech hovoří jasně: stejná částka, jaká se týká porušení pravidel, se musí odvést do státního rozpočtu. V případě pochybení šéfů obou útvarů jde dohromady o téměř 619 tisíc korun, za necelých 150 tisíc nakupovala protimafiánská jednotka a zbylých 470 tisíc jde na vrub té protikorupční.

Jenže ve výsledku bude resort platit daleko více, podle zákona se má totiž příslušná částka odvést státu ihned k datu porušení rozpočtových pravidel a za každý další den se započítává penále ve výši jedné promile z celkové částky.

Mobily a počítače se přitom jako dárky u obou útvarů nakupovaly na podzim roku 2011, takže výsledné penále by se mohlo vyšplhat až na 250 tisíc korun. Celkem je to tedy 869 tisíc korun.

Oslovili prý více dodavatelů

Šlachta s Martincem jakékoliv pochybení odmítají s tím, že žádný zákon neporušili. „V obou případech byli osloveni minimálně tři dodavatelé, o čemž existují písemné záznamy, které byly k dispozici i kontrole. Následně byl vybrán dodavatel, který nabídl nejnižší cenu,“ řekl k tomu Právu Martinec a obdobně se vyjádřil i Šlachta.

Ten navíc argumentuje i tím, že šlo o nákup věcných darů pro policisty a z pohledu zákona se tak nejednalo o nabývání movitého státního majetku, které podléhá přísným pravidlům.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Zda budou oba šéfové elitních detektivů za svá pochybení při zadávání tzv. zakázek menšího rozsahu potrestáni, zatím není jasné.

Kázeňské řízení by s nimi mohl zahájit jejich nadřízený, tedy náměstek policejního prezidenta Václav Kučera.

Probíhá jednání s finančním úřadem

Kučera ve čtvrtek Právu řekl, že povinnost odvést statisíce korun do státního rozpočtu zatím není definitivní.

„V současné době probíhá jednání s finančním úřadem. Na celou věc je několik právních názorů, a než bude definitivně rozhodnuto, tak nebudu další opatření předjímat,“ konstatoval Kučera. V rámci kázeňského řízení by přitom mohla policie po Martincovi se Šlachtou požadovat i náhradu škody.

V této souvislosti ve čtvrtek oba uvedli, že o závěrech kontroly finančního úřadu zatím nemají detailní informace, ale že za svá rozhodnutí jsou připraveni nést plnou odpovědnost.

Mobily značky Nokia a Sony Ericsson se stejně jako netbooky Asus Lamborghini předávaly na obou útvarech vybraným detektivům jako forma kázeňské odměny za odvedenou práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám