Hlavní obsah

Jeden z šéfů protidrogové centrály údajně vynášel informace do podsvětí

Právo, Radim Vaculík

Pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) minulý týden zadrželi a obvinili jednoho z šéfů policejní Národní protidrogové centrály (NPC). Právu to ve čtvrtek potvrdil ředitel tohoto celorepublikového útvaru Jakub Frydrych.

Foto: Policie ČR

Vysoce postavený člen NPC měl vyzrazovat informace drogovému podsvětí. Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění redakce jde o vedoucího jednoho z odborů přímo z pražské centrály protidrogové jednotky, který měl údajně vyzrazovat citlivé informace do podsvětí, a dokonce informovat o chystaných akcích útvaru a navíc i mařit prověřované kauzy.

„Mohu potvrdit, že minulý týden inspekce obvinila jednoho mého policistu, příslušníka NPC z Prahy. Stíhání je vedeno na svobodě. Nerozhodl jsem se jej postavit mimo službu, protože při posouzení všech okolností, které jsou doposud známy, jsem usoudil, že není naplněn zákonný požadavek na tento krok,“ řekl Právu Frydrych.

Odmítl však sdělit, čeho se měl policista údajně dopustit. Nicméně potvrdil, že jde o jednoho z vyšších funkcionářů NPC. „Ano, je to jeden z vedoucích pracovníků,“ dodal šéf protidrogového útvaru.

To následně také potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová. „Obviněný je vysoce postavený policejní důstojník, který z pozice svého služebního zařazení spolupracoval s kriminálně závadovými osobami, jejichž prostřednictvím vyzrazoval důležité informace o připravovaných akcích, mařil rozpracované případy a kryl trestnou činnost,“ přiblížila Právu Sandorová.

Doplnila, že policista je obviněn ze zločinů vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu ohrožení utajované informace. Hrozí mu tak až osmileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám