Hlavní obsah

Policista, jenž loni zastřelil na Zlínsku muže, podle inspekce nepochybil

Zlín

Policista, který loni v březnu zastřelil v jednom z panelových domů v Otrokovicích na Zlínsku duševně nemocného muže, podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nepochybil. Policista podle závěrů vyšetřování použil zbraň v sebeobraně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prověřování bylo ukončeno a věc byla odložena, řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Policie nevyjížděla do bytu, kde dvaačtyřicetiletý muž bydlel se svým otcem, poprvé. Sousedé i tentokráte přivolali městské strážníky i státní policisty kvůli hluku, který muž trpící zřejmě schizofrenií dělal - křičel z okna a bouchal do radiátorů.

Policistům se s pomocí otce nemocného, který se vrátil domů, podařilo dostat se do bytu. Muž se ale zavřel v jednom z pokojů, přivolána tedy byla zásahová jednotka. Poté, co se policistům podařilo překonat dveře, duševně nemocný muž podle policejní mluvčí Jany Macalíkové jednoho z nich bezprostředně ohrožoval sekerou.

Policista na něj vystřelil a smrtelně ho zranil. Případ převzala GIBS, aby prověřila, zda policista použil služební zbraň adekvátně. Pokud by se potvrdilo, že pochybil, muži by hrozilo trestní stíhání. Inspekce ale dospěla k opačnému názoru. "Zákrok byl naprosto oprávněný," uzavřela Sandorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám