Hlavní obsah

Němci chytli pašeráky marihuany z Česka s drogami za 12 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí policisté a celníci zadrželi čtyřčlennou berlínskou skupinu pašeráků marihuany z Česka. Zajistili u něj 60 kilogramů drogy, jejímž prodejem by si překupníci podle vyšetřovatelů přišli na 480 tisíc eur (12 miliónů korun). Ve středu o tom informoval berlínský tisk.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Ilustrační foto

Článek

Zatčení tří mužů a jedné ženy ve věku 26 až 43 let završilo několikaměsíční sledování podezřelé čtveřice. Policisté a celníci je zadrželi v pondělí večer, když se ve třech vozech vraceli z Česka. Uvnitř našli v několika cestovních taškách napěchovaných 50 kilogramů marihuany. Dalších deset kilogramů objevili při domovní prohlídce u domnělého šéfa bandy.

Kromě drog zajistili při domovních prohlídkách také 80 tisíc eur (dva milióny korun) v hotovosti, více než sto mobilních telefonů a větší množství střelných zbraní. Všichni zadržení skončili ve vazbě.

S pašováním drog z Česka se v Německu potýkají především Sasko a Bavorsko, spolkové země při hranicích s ČR. Kromě marihuany nejčastěji do Spolkové republiky proudí pervitin, který se němečtí konzumenti a dealeři kvůli nízké ceně naučili obstarávat v asijských tržnicích v českém pohraničí.

Zejména bavorské úřady kvůli tomu vytvářely tlak na Prahu, aby zpřísnila svou údajně příliš liberální protidrogovou politiku a tvrději postupovala proti výrobcům a prodejcům pervitinu.

České ministerstvo vnitra nedávno oznámilo, že zvažuje snížení tolerovaného množství této drogy pro vlastní potřebu. Od roku 2010 je v Česku držení do dvou gramů pervitinu hodnoceno jako přestupek, a ne jako trestný čin, což podle bavorských politiků povzbudilo výrobce této drogy v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám