Hlavní obsah

Soud i napodruhé potrestal exstarostu Prášil za kupčení s obecními pozemky

– Klatovy
Právo, Patrik Biskup

I podruhé odešel bývalý starosta šumavských Prášil Mojmír Kabát od klatovského soudu s nálepkou lumpa, který připravil obecní pokladnu o statisíce korun. Za kupčení s obecními pozemky dostal v úterý trest šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý Kabát prodal pod cenou a za zády zastupitelů dvě obecní parcely místnímu podnikateli Miroslavu Zámiškovi. Tím podle soudu zneužil svoji pravomoc a obci způsobil více než čtvrt miliónovou škodu.

Okresní soud v Klatovech už jednou Kabáta uznal vinným loni v srpnu, odvolací soud ale rozsudek zrušil a nařídil žalobu znovu projednat a rozhodnout.

Dva pozemky o rozloze více než dva tisíce metrů čtverečních získal Zámiška za symbolickou korunu za metr čtvereční. Nyní tam staví horské apartmány. Nové vedení obce už podalo civilní žalobu na zneplatnění kupních smluv na předmětné pozemky.

Kabát, který stál v čele obce dvě volební období, jakékoliv pochybení odmítal. Tvrdí, že prodej předmětných pozemků Zámiškovi byl součástí společného investičního záměru řádně schváleného zastupitelstvem v prosinci 2007.

„Tomu pak odpovídala i výše kupní ceny za pozemky, neboť obec měla v rámci realizace tohoto společného investičního záměru zdarma získat do svého vlastnictví byty v bytovém domě postaveném na těchto pozemcích,“ hájil se Kabát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám