Hlavní obsah

Vrah prostitutky šestnáct let unikal, nyní ho soud poslal na 13 let za mříže

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na 13 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Daniela Maradu (39) za téměř 16 let starou vraždu prostitutky (22) spáchanou trýznivým způsobem. Fakticky si však odsedí „jen“ 12 let, neboť VS mu uložil souhrnný trest, do kterého zahrnul i jednoroční vězení, které si Marada za majetkový delikt v minulosti již odpykal.

Foto: Petr Marek, Právo

Daniel Marada u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Krajský soud (KS) v Brně obžalovaného loni 19. října odsoudil také na 13 let, ale pouze za vraždu, ovšem spáchanou zvláště surovým a trýznivým způsobem s úmyslem získat majetkový prospěch.

Marada prostitutku uškrtil 18. březnu 1997 v jejím bytě v Brně. Nejdříve ji několikrát udeřil do hlavy kovovým klíčem. Když chtěla telefonem zavolat pomoc, obtočil jí telefonní šňůru kolem krku a škrtil ji. A to i přesto, že se kabel několikrát přetrhl. Pak jí kolem krku omotal i prostěradlo, které utáhl uzlem. Do úst jí vložil kus látky.

Žena umírala desítky minut velmi trýznivým způsobem. Věděla, že její obrana nestačí a zemře. Vrah si pak z bytu odnesl devatenáct tisíc korun.

Spravedlnosti léta unikal, doplatil na vloupačky

Nakonec ho však prozradily otisky prstů. Pokračoval totiž v trestné činnosti, přičemž byl sedmkrát trestán za vloupání do chat, bytů a domů. A při posledním v roce 2010 na Břeclavsku po sobě zanechal otisk prstu. Když se pak loni na jaře policisté k vraždě prostitutky vrátili, vyběhla jim při srovnávání otisků z místa činu s údaji v databázi shoda. Marada se pak při výslechu přiznal. Tvrdil však, že ženu nezabil úmyslně.

U VS se domáhal zastavení trestního stíhání z důvodu promlčení, případně uložení mírnějšího trestu, neboť podle něj nejsou splněny znaky spáchání trestného činu vraždy zvlášť surovým ani trýznivým způsobem. Způsob provedení této vraždy se prý nijak nevymyká jiným běžným vraždám.

Obžalovaný sázel na řádný život a promlčení

Odmítl i majetkový prospěch. Poukazoval mimo jiné i na to, že KS dostatečně nezohlednil polehčující okolnosti, a to doznání, lítost, řádný život před projednávaným skutkem, odstup času od spáchání a v mezidobí jeho plnou resocializaci. Odvolal se i státní zástupce, který naopak požadoval přísnější trest.

„Částečně jsme museli vyhovět obžalovanému. Neprokázali jsme mu zvláště surový způsob, ani majetkový prospěch. Z důkazů vyplývá, že k ní šel za účelem sexuálních služeb. Promlčení jsme však akceptovat nemohli, neboť při trýznivém způsobu vraždy je promlčecí doba dvacet let. To vše, i již dříve vykonaný jednoroční trest, jsme nyní zohlednili,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám