Hlavní obsah

Skončíš jako Vytopil, hrozili vyděrači smrtí brněnskému starostovi

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Miroslav Homola

Dvojice obviněných údajně vydírala starostu Brna-Starého Lískovce Vladana Krásného (ODS). Osmačtyřicetiletá žena na něj několik let posílala anonymní udání. Později se k ní ještě přidal komplic, který po starostovi chtěl 150 tisíc. V jednom z dopisů Krásný dostal i fotografii zavražděného místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila (ODS) s výhrůžkou, že může dopadnout stejně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Starosta Vladan Krásný (vlevo) s vyšetřovateli Olgou Pifkovou a Vladimírem Stroblem.

Článek

"Přáli mi třeba poslední Vánoce ve funkci starosty, protože dalších se prý nedožiji," popsal Krásný. Čtyřiačtyřicetiletý ženin komplic nabídl Krásnému, že zprostředkuje dohodu a výhružky i očerňování zastaví. Dokonce mu slíbil notářsky ověřený dokument, v němž by žena přiznala nepravdivost pomluv.

Ženě hrozí až tři roky vězení, obviněnému muži, který se podle vyšetřovatelů dopouštěl i podvodů až osm let.

Starosta za případem vidí politický boj. Ženu podle něj ovlivňoval právě jeho předchůdce ve funkci. „Jednalo se o skupinu kolem bývalého starosty Petra Hudlíka (Nezávislí demokraté), který podle mého názoru nejdřív zneužil k pomlouvačným kampaním současnou paní obviněnou,“ uvedl starosta Vladan Krásný.

„Zpočátku jsem to bral jako - byť nefér - politický boj. Když však výhrůžky přitvrdily a končily i pohrůžkou smrtí, obrátil jsem se na státní zastupitelství, kde se případ nejdřív začal projednávat jako stalking, ale vyšetřování pak bylo zastaveno,“ dodal Krásný.

Když zaplatíš, všechno skončí

Vyhrožování ale podle starosty neskončilo, dál přicházely anonymní dopisy a přidal se i požadavek na zaplacení peněz. Nejprve to bylo 200 tisíc, pak vyděrač snížil sumu na 150 tisíc korun. Sliboval za to, že zprostředkuje dohodu a výhružky i očerňování zastaví. Dokonce mu slíbil notářsky ověřený dokument, v němž by žena přiznala nepravdivost pomluv.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vyděrači poté, co byl v brně zavražděn starosta Vytopil vyhrožovali obdobným způsobem i starostovi Krásnému.

„Proto jsem se znovu vydal za vyšetřovateli, tentokrát za krajskými, se kterými jsem začal spolupracovat a pod jejichž dohledem došlo také k předání peněz,“ řekl Právu Vladan Krásný.

Po převzetí částky na úřadě městské části zatkla pachatele loni koncem listopadu policie. Měsíc strávili ve vazbě, nyní jsou vyšetřováni na svobodě. Policisté zjistili, že muž a žena společně podobným způsobem očerňovali a vydírali také přinejmenším jednu brněnskou firmu, další poškozené vyšetřovatelé hledají.

Podle kriminalistů hrozí vyděrači až osm let vězení, protože se údajně dopustil i podvodů a další majetkové trestné činnosti, u které škoda přesahuje 2,5 miliónu korun. Ženě, která je stíhaná za vydírání a politický nátlak hrozí až 3 roky vězení.

Vyšetřovatelé případný politický podtext zatím nechtějí komentovat. Petr Hudlík považuje obvinění za účelové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám