Hlavní obsah

Sběratele munice, kterého těžce zranil výbuch granátu, obvinila policie

Právo, miv
Hodonín

Vloni vážné zranění, nyní nádavkem ještě obvinění z trestných činů nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení. To je bilance kuriózní záliby pětačtyřicetiletého muže z Hrubé Vrbky na Hodonínsku, který sbíral různou munici.

Článek

Případ odstartoval 7. června minulého roku, kdy hasiči vyjížděli na ohlášený výbuch propan-butanové láhve s následným požárem. Hasiče tehdy na místě zásahu čekalo překvapení. Explozi neodstartovala tlaková nádoba s plynem, ale munice. Pětačtyřicetiletý majitel domku jí měl nemalé množství ve stodole a exploze při neodborné manipulaci jej vážně zranila.

Zdravotníci dokonce přivolali vrtulník leteckých záchranářů, aby jej transportoval do nemocnice. Exploze poničila stodolu, obešla se ale bez následného požáru. Pro další munici si musel přijet přivolaný pyrotechnik.

„Policisté již mají pohromadě všechny znalecké posudky na zajištěnou munici spolu s expertízami. Podle ohledání místa činu a zjištěných skutečností se muž pokoušel manipulovat za pomoci svářecího přístroje s dělostřeleckým granátem přesně nezjištěné ráže, kdy při této činnosti došlo k explozi granátu, která mu způsobila středně těžké zranění,“ uvedl v pondělí mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Chtěl poznávat historii

Že vše skončilo explozí jediného granátu, policisté hodnotí jako shodu šťastných náhod. „Podle expertů by následná exploze mohla rozletem fragmentů granátů a sutin budovy ohrozit prostor až ve vzdálenosti několika set metrů,“ dodal mluvčí.

Sbírka muže obsahovala zbraně, výbušniny, munice a části zbraní. Muž je sbíral několik let zčásti za účelem poznávání historie Horňácka aktivním hledáním v terénu za pomoci detektoru kovů, část munice zakoupil od dalších lidí.

„Vzhledem k rozsáhlému zbrojnímu arzenálu v jeho stodole policisté muže obvinili z trestného činu nedovolené ozbrojování, za samotný výbuch a jeho možné následky pak rovněž z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekl mluvčí. Případ míří k soudu, pokud sběratele soud uzná vinným, může mu uložit až osmiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám