Hlavní obsah

Běžkaři v Bílých Karpatech našli ve sněhu zraněného muže

Právo, Jiří Růžička

Zraněného, vysíleného a silně podchlazeného muže, ležícího nehybně ve sněhu, objevila v pátek odpoledne dvojice běžkařů při túře nedaleko Vyškovce v Bílých Karpatech na Uherskohradišťsku. Přivolali mu na pomoc záchranáře, cesta na místo byla však pro hasiče i zdravotníky velmi komplikovaná kvůli zasněženým a zledovatělým cestám.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Běžkaři našli muže se zraněním v obličeji, a i když nejevil zájem o pomoc, dopravili ho k nejbližšímu domu. Vzhledem k jeho zraněním, silnému podchlazení a riziku umrznutí oznámili jeho zachránci událost na tísňovou linku a vyžádali si pomoc hasičů a zdravotníků,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Místo, kde k události došlo, leží v kopcích Bílých Karpat v těsné blízkosti slovenské hranice. Chalupy ve stráních tu v zimě bývají nezřídka i odříznuty od světa nebo těžko dostupné kvůli zavátým a kluzkým cestám. Záchranáři s tím museli počítat.

„Po příjezdu do Vyškovce hasiči zjistili, že prudce svažitá komunikace, na které byla uhrnutá a zledovatělá vrstva sněhu, je pro naše zásahové vozidlo naprosto neprůjezdná a nebezpečná. Velitel zásahu spolu s jedním hasičem proto vyrazili na průzkum místa, kde se měl zraněný nacházet, pěšky. Čekala je asi dvoukilometrová velmi namáhavá a komplikovaná cesta,“ uvedl Netopil.

Pomáhal hasičský speciál

Povolán byl terénní speciál Land Rover hasičů-lezců ze Zlína, v obci zajistili traktor pro přesun hasičů i zraněného. Posádce zdravotnické záchranné služby se k místu podařilo dostat terénním vozidlem s pohonem všech kol.

S vynaložením značného úsilí se nakonec hasičům a zdravotníkům podařilo dostat zraněného, který pomoc odmítal, do sanitního vozu a transportovat ho k dalšímu ošetření do nemocnice.

Nakonec přišel ke slovu i traktor, který pomohl hasičům otočit vozidlo na zcela neprůjezdné komunikaci. „Je nutné poděkovat a ocenit jednak běžkaře, kteří zraněného nalezli a poskytli mu potřebnou pomoc, a také ostatní, kteří poskytovali podporu zasahujícím složkám u tohoto nestandardního zásahu,“ dodal Libor Netopil.

Reklama

Výběr článků

Načítám