Hlavní obsah

Protikorupční fond musí bránit svou existenci u soudu

– Praha
Právo, rav

Nadační fond proti korupci zosobněný miliardářem Karlem Janečkem či hercem Janem Krausem bude muset bránit svou vlastní existenci před Městským soudem v Praze. Ten členy fondu v minulých dnech vyzval k „obhajobě obecné prospěšnosti své činnosti“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Karel Janeček

Článek

Podle ředitele fondu Petra Soukenky stojí za útokem směřujícím k ukončení fungování fondu společnost MSB Legal, dříve právnická firma Šachta & Partners, která návrh na posouzení zákonnosti dosavadního fungování fondu soudu poslala.

Tato společnost prý hraje jednu z hlavních rolí v kauze vyvádění peněz z pražského dopravního podniku (DPP). Její advokáti údajně zastupovali neprůhledné firmy, na jejichž účtech končily peníze z DPP. Na téma možného vyvádění veřejných prostředků z dopravního podniku upozornil právě Janečkův fond a nynější kroky firmy MSB Legal v podobě návrhu k soudu považuje za určitou mstu.

„Dlouhodobé úsilí společnosti MSB Legal o zrušení Nadačního fondu proti korupci dostává konkrétní obrysy. Zatímco v kauze DPP nepadlo dosud žádné obvinění, nadační fond musí obhajovat svoji smysluplnost před soudem,“ píše se v pátečním tiskovém prohlášení fondu na jeho webových stránkách.

Podivná firma vyzývá k obhajobě činnosti

Zástupci sdružení prý obdrželi od městského soudu usnesení, v němž je na návrh MSB Legal vyzývá, aby obhájili svou činnost. Podle právnické firmy totiž fakticky pracují v rozporu se založením nadačního fondu a nenaplňují podstatu obecné prospěšnosti dle Zákona o nadacích.

„Spravedlnost si někdy dává na čas. Ovšem fakt, že MSB Legal v zastoupení Danielem Teleckým usiluje o naše zrušení, považuji za nejlepší důkaz, že jdeme správným směrem,“ komentoval v pátek situaci ředitel Soukenka.

Zmíněný Telecký byl přitom jedním z hlavních aktérů kauzy podivného a v některých případech i nezákonného studia a udělování titulů na plzeňské právnické fakultě, kde dříve učil. Byl tam také zároveň předsedou akademického senátu, než byl sesazen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám