Hlavní obsah

Muž se přihlásil k 16 let staré vraždě, tížilo ho svědomí

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Šestatřicetiletý Radek Chytil, podezřelý z 16 let staré vraždy učitelky v Mohelnici na Šumpersku, ve čtvrtek stanul před olomouckým krajským soudem. Muž se k vraždě, stejně jako vloni policistům, před soudem doznal.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaný Radek Chytil u olomouckého krajského soudu (na snímku uprostřed)

Článek

Ženu, známou svých rodičů, podle obžaloby v jejím bytě v panelovém domě svázal a podřezal. Hrozí mu až 15 let vězení. Vražda v Mohelnici patřila k nejdéle neobjasněným trestným činům tohoto druhu v regionu. K vražednému útoku došlo 27. listopadu 1996.

Podle žalobkyně Marie Kodytkové přitom tehdy dvacetiletý muž „zavraždil ženu zvlášť brutálním způsobem v úmyslu zakrýt jiný trestný čin.“

Učitelku tehdejší student učiliště napadl v jejím panelovém bytě, od kterého si tajně udělal duplikát klíče. Originál získal u rodičů, kterým při odjezdu z domova žena klíče od bytu nechávala. Do bytu mladík tajně chodil zhruba půl roku.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaný Radek Chytil u olomouckého krajského soudu (vpravo)

„Chodil jsem se tam třeba dívat na televizi, měli jsme malý byt. Ten den jsem se asi zakoukal a najednou vešla do bytu. Vypnul jsem televizi a zpanikařil. Pak si nic nepamatuji, vím, že jsem vybíhal ven a viděl jsem tělo. Až druhý den jsem se dozvěděl, co se stalo. Dal jsem si dohromady, že jsem to asi byl já, kdo to spáchal,“ řekl Chytil u soudu.

Podle obžaloby ženu chytil zezadu a kolem krku jí dal pásek od svetru. Poté, co ji přiškrtil a povalil na břicho, jí svázal ruce a nohy za zády a celý obličej zalepil lepicí páskou. Nakonec jí nadzvedl hlavu a zasadil jí hlubokou řeznou ránu na přední straně krku o délce 22 centimetrů. Učitelka na místě zemřela.

Celé roky žil normální život

Po vrahovi léta kriminalisté marně pátrali. Podezřelý se mezitím vyučil na automechanika, oženil se a narodila se mu dcera. Na policii přišel prý pod tíhou svědomí. U soudu uvedl, že ze sebe dostal strach a potřeboval tu tíhu ze sebe dostat.

Svou roli podle něj hrálo i to, že měsíc před přiznáním vytáhl nůž na dvě prostitutky, nic jim však neudělal.

„Má také zdravotní problémy, kterých si byl vědom,“ nastínil novinářům Chytilův obhájce Jiří Staněk další z okolností, které mohly vést k jeho rozhodnutí jít na policii.

„V podstatě nás předešel. Byl totiž mezi podezřelými, které jsme v souvislosti s tímto případem prověřovali. Navíc jsme proti němu shromáždili dostatek přímých i nepřímých důkazů, které na sebe navazují,“ řekl loni novinářům kriminalista Karel Kadlec.

Soud se bude případem zabývat také v pátek, kdy jednání kvůli výslechu dalších svědků odročí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám