Hlavní obsah

Amnestovaná úřednice z banky si za podvody odsedí pět roků

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Bývalou bankovní úřednici Hanu Bělovskou ze Dvora Králové poslal ve středu královéhradecký krajský soud za úvěrový podvod na pět roků do věznice s ostrahou. Sedmapadesátiletá žena jako vedoucí pobočky České spořitelny na Trutnovsku fingovala uzavírání úvěrových smluv. Celkem si přišla na 13 miliónů korun. Z toho vrátila zhruba polovinu. Středeční verdikt senátu není zatím pravomocný.

Článek

Státní zástupce i obhájce obžalované si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Žena se kvůli zdravotním problémům k soudu nedostavila.

Soud bývalé bankovní úřednici navíc zakázal na pět let vykonávat funkce v bankovních a peněžních ústavech. Současně jí senát uložil nahradit poškozené České spořitelně škodu 6,2 miliónu korun. Obžalovaná žena přitom opustila vězení letos po amnestii, kde strávila necelé dva měsíce za to, že v prosinci 2010 zapálila dům svého švagra na Trutnovsku, kde přechodně bydlela, a snažila se zničit důkazy svých úvěrových podvodů.

Bělovská na policii vypověděla, že půjčky si v bance sama podepisovala, protože se po rozvodu dostala do finančních problémů. Peníze z úvěrů pak čerpala na splátky předchozích půjček a zneužívala při tom identitu svých známých a příbuzných. Peníze z úvěrů si dala posílat na různé účty, nebo si je v hotovosti vybírala.

Švagr Bělovské byl jedním z těch, které obžalovaná žena zneužila. Když to muž odhalil, podal na ni trestní oznámení. Manžel Bělovské na něj později činil nátlak, aby trestní oznámení stáhl. Když neuspěl, střílel po svém bratrovi z malorážky. Muž utrpěl vážná zranění, střelce soud poslal za pokus vraždy a nedovolené ozbrojování na 12,5 roku do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám