Hlavní obsah

Za vraždu milenců v chatce si mladík definitivně odsedí 18 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 18 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci Ladislava Ďuriše (26) za dvojnásobnou vraždu jeho známých. Zároveň musí zaplatit přes 800 tisíc korun pozůstalým a zhruba 400 tisíc korun poškozené pojišťovně. Vrchní soud tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě z loňského 19. října, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Ďuriš (uprostřed) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Hrůzná událost se stala loni v noci 4. března na Karvinsku v zahradní chatce, Ďuriš tam pobodal nožem své známé, dívku a mladíka, s nimiž trávil společný večer. Způsobil jim zranění, kterým na místě podlehli. Aby zahladil následky svého činu, založil v chatce požár a z místa odešel. Škoda na chatce, která zcela shořela, dosáhla přes půl miliónu korun.

Tvrdil, že nevraždil

U Vrchního soudu Ďuriš požadoval zproštění obžaloby a navrhoval, aby byl uznán vinným pouze přečinem poškození cizí věci. Tvrdil, že nevraždil. Nic si prý nepamatuje. Uvědomuje si jen to, že v chatce stál s krvavým nožem v ruce. To bylo ale podle něj v době, kdy oba poškození byli již mrtví. Hájil se i tím, že neměl motiv. Poukázal také na to, že podle znalce byl útok veden pravou rukou, jenže on je levák.

„Vina obžalovaného je jednoznačná. Argument o levé či pravé ruce nemůže obstát. Je celá řada důkazů, které Ďuriše usvědčují. Navíc při prvním výslechu se v podstatě přiznal. Teprve poté začal obhajobu převracet,“ řekl Právu mluvčí Vrchního soudu Petr Angyalossy.

Adekvátní je podle něj i uložený trest. „Obžalovanému v podstatě pomohla amnestie. Pro tři jiné trestné činy měl ve věznici strávit ještě dalších 37 měsíců a s tím počítal při svém rozhodování krajský soud. Jenže dva delikty mu byly zcela amnestovány a jeden částečně. Navíc mu tak zbývá zhruba osm měsíců. Z tohoto pohledu je osmnáctiletý trest rozhodně na místě,“ vysvětlil mluvčí olomouckého soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrah mladých milenců dostal 18 let vězení

Osmnáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou dostal za dvojnásobnou vraždu pětadvacetiletý Ladislav Ďuriš z Karviné. Trest mu v pátek vyměřil Krajský soud...

Výběr článků

Načítám