Hlavní obsah

Falešní ředitelé škol získali lstí počítače za čtvrt miliónu

Šumperk

Dva muži z Ostravska se vydávali za ředitele škol a objednávali na internetu výpočetní techniku. Tvrdili, že ji zaplatí, až škola dostane dotace z Evropské unie. Třikrát prodejce obelstili, napočtvrté je dopadla policie. Oběma hrozí až pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté škodu vyčíslili téměř na čtvrt miliónu korun, řekl v úterý novinářům vrchní komisař šumperské policie Rostislav Brückner.

"Muži ve čtyřech případech objednali u čtyř internetových obchodů výpočetní techniku. Vydávali se přitom za ředitele či zástupce středních škol z Ostravska s tím, že technika je určena pro potřebu školy. Většinou šlo o notebooky. Částka měla být uhrazena po zaplacení evropské dotace," uvedl vrchní komisař.

Policii na stopu přivedla až obezřetnost posledního prodejce z internetového obchodu, kterému objednávka nepřišla standardní. "Šlo o prodejce z našeho regionu, který si ověřil, zda takový zástupce ředitele existuje. To se mu potvrdilo, ale zjistil, že má škola jiné telefonní číslo. Sám tam zavolal a zeptal se, zda si techniku objednali a dočkal se negativní odpovědi," doplnil Brückner.

Prodejce, který na případ upozornil, řekl, že se mu jednání mužů zdálo od počátku podezřelé. "V obchodě musíte mít obezřetnost, zákazníci se snaží vydolovat co nejvíce. Toto byla objednávka za vyšší částku, vypadalo to podezřele, proto jsem si to ověřoval. Byl to instinkt," řekl Daniel Hošek.

Policistům se tak podařilo objasnit i předchozí tři případy a zajistili devět kusů získané výpočetní techniky. Muže zadrželi při předávání zboží v Karviné. Policisté zjistili, že podezřelí už měli zajištěnu distribuční síť pro prodej této techniky na Ostravsku. Mužům hrozí za podvod až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám