Hlavní obsah

Osmimiliardový tunel nebude potrestán, amnestie stopla stíhání bankéřů

Právo, Josef Koukal, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zastavením trestního stíhání kvůli amnestii skončila v těchto dnech i zřejmě největší hospodářská kauza v historii českého bankovnictví. Obvodní soud pro Prahu 1 totiž v polovině ledna v neveřejném zasedání rozhodl o zastavení stíhání všech osmi bankéřů ve třináct let starém případu údajného osmimiliardového tunelu v Komerční bance.

Článek

Právu to v pátek potvrdila šéfka žalobců z Prahy 1 Šárka Pokorná a také advokát Marek Nespala, který je obhájcem jednoho z obžalovaných manažerů banky Jaroslava Mareše.

„Bylo to kompletně amnestováno, ale podali jsme proti tomu stížnost,“ uvedla Pokorná. Věcí se tak bude ještě zabývat nadřízený pražský vrchní soud.

Chceme pravomocný rozsudek. Klientovi jde v první řadě o očištění jména.
advokát Marek Nespala

Advokát Nespala ale spolu s klientem i přes amnestii trvá na tom, aby případ byl před soudem projednán až do pravomocného rozhodnutí.

„Návrh na projednání věci jsem už podal,“ podotkl Nespala. „Chceme pravomocný rozsudek. Klientovi jde v první řadě o očištění jména,“ vysvětlil advokát. I kdyby byl odsouzen, trest nemůže být vykonán.

Mluvčí obvodního soudu pro trestní řízení Lenka Cihlářová v pátek Právu potvrdila, že do tamní kanceláře už Marešův návrh dorazil, zatím jako jediný.

Bez ohledu na rozsudek trest uložen nebude

Soud tak podle ní bude muset případ projednat v hlavním líčení, ale i kdyby uznal Mareše vinným, vzhledem k amnestii nelze obžalovanému uložit žádný trest.

Komerční banka ztráty utrpěla v letech 1997 až 1999 při obchodech s firmou B. C. L. Trading rakousko-izraelského podnikatele Baraka Alona.

Policie případ otevřela v roce 2000 a v roce 2004 stanulo před soudem devět bývalých členů představenstva banky.

Samotný Barak Alon nebyl v Česku za nic odsouzen, v Rakousku byl stíhán kvůli podezření z porušování zájmu věřitelů.

Podle obžaloby se měli Karel Bednář, Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník a Ladislav Vinický dopustit porušování povinností při správě cizího majetku.

Spolu s nimi byl původně obžalován i někdejší generální ředitel banky Jan Kollert, který ale koncem roku 2007 náhle zemřel.

Kradl někdo jiný?

Představenstvo v druhé polovině 90. let schválilo finanční limity pro otevření dokumentárních akreditivů (v podstatě záruk za riziko klienta podnikatele) pro B. C. L., přestože jejich zajištění bylo nedostatečné. Soudy, které si mezi sebou kauzu několikrát vyměnily, bankéře opakovaně zprostily obžaloby s tím, že nejednali s úmyslem banku poškodit.

„Celý proces je skandální,“ trvá na svém obhájce Nespala. „Obžalovaní byli čtyřikrát zproštěni obžaloby, třikrát byla kauza zastavena. Ten skutek je logický nesmysl,“ podotkl advokát s tím, že představenstvo pouze stanovovalo kritéria pro poskytování finančního krytí obchodů.

„My jsme stanovili, že se bude na dálnici jezdit sto třicet. Někdo jel 250 a havaroval. Ty peníze zkrátka ukradl někdo jiný,“ dodal Nespala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám