Hlavní obsah

Policie obvinila 25 starostů kvůli čerpání dotací po záplavách

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila 27 lidí kvůli údajně neoprávněnému čerpání dotací na odstranění škod po přívalových deštích. Pětadvacet stíhaných působilo nebo působí ve funkcích starostů v Ústeckém kraji. Podle policie způsobili ministerstvu pro místní rozvoj škodu zhruba 125 milionů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Dle závěrů kriminalistů však majetek obcí nebyl poškozen jakoukoliv živelní pohromou či nadměrnými přívalovými dešti," uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něho bylo obviněno čtyřiadvacet současných nebo bývalých starostů měst a obcí v Ústeckém kraji, poslední pak působí jako místostarosta.

Skupina podle policie od října 2009 do května 2010 po předchozí dohodě neoprávněně získala finanční prostředky z dotací ministerstva pro místní rozvoj určených na obnovu majetku obcí a krajů po záplavách. "V žádostech o dotace měli nepravdivě uvést, že obce byly postiženy přívalovými dešti, které měly zničit a poškodit obecní majetek (například nádrže, opěrné zdi či komunikace) z 80 až 100 procent," uvedl Ibehej.

Žádosti podle něho potvrzovaly znalecké posudky, které vypracovali zbylí dva obvinění. Jeden z nich prý navíc vyhotovil průvodní a technické zprávy, které se týkaly nákladů na opravu poškozeného obecního majetku.

Kromě čerpaných dotací ve výši přibližně 125 milionů korun se prý další více než tři miliony získat nepodařilo.

Úředníci jsou stíháni pro trestný čin dotačního podvodu, někteří z nich i kvůli úvěrovému podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim až dvanáctileté vězení. Zbylí dva lidé jsou stíháni kvůli pomoci k dotačnímu podvodu a zneužití pravomoci, jeden z nich je navíc také z úvěrového podvodu. Dvojici hrozí až deset let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám