Hlavní obsah

Převoz mafiánského bosse Masláka provázely policejní manévry

Právo, Aleš Fuksa

Nebývalé policejní manévry doprovázely převoz obávaného slovenského mafiánského bosse Miroslava Masláka z vazební věznice v Olomouci k Okresnímu soudu ve Zlíně. Soud v pátek rozhoduje o prodloužení vazby pro třiatřicetiletého šéfa vyděračského gangu.

Převoz mafiánského bosse Masláka provázely policejní manévryVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Masláka dopadla zlínská kriminálka společně s několika dalšími muži v listopadu loňského roku. V minulém roce se se svým gangem přestěhoval od východních sousedů do Zlínského kraje, aby zde mohl pokračovat ve svém „řemesle“ – vybírání výpalného.

Páteční bezpečnostní opatření spojená s jeho převozem k okresnímu soudu byla nadmíru mimořádná. Policejní automobily přijížděly k budově justice ve více vlnách.

Před osmou hodinou ranní pendlovalo kolem objektu několik policejních vozů, pár minut po osmé přijeli ve dvou dodávkách první těžkooděnci se samopaly, kteří obestoupili vjezd do areálu a zmonitorovali „terén“. Po nich přijela další asi desítka těžkooděnců. „Zavřít okna! zavřít okna!,“ nařizovali zvědavcům v sousední budově.

Ve čtvrt na devět již přijela hlavní eskorta pěti vozů s těžkooděnci vězeňské služby. Prostřední bílá dodávka převážela obávaného zločince. Hned po příjezdu se za tímto vozem zavřela brána soudu a Maslák zamířil v doprovodu ozbrojenců zadním vchodem do soudní síně. Zásahu se účastnilo zhruba padesát těžkooděnců se samopaly a dalších několik desítek policistů, členů justiční stráže a kriminalistů v civilu.

Nejobávanější zločinec slovenské mafie

Miroslav Maslák patří k nejobávanějším zločincům slovenské mafie. „Jeho gang neváhal zastrašovat své oběti silou. Před schůzkou s majitelem diskotéky například podnik navštívilo několik desítek svalnatých mužů, kteří nevyvolali konflikt, jen odmítali platit za alkohol,“ uvedla k případům, které Maslák podnikl ve Zlíně, policejní mluvčí Jana Macalíková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Miroslav Maslák v soudní síni koncem minulého roku, kdy senát rozhodoval o jeho prvním vzetí do vazby.

Jeho kumpáni rovněž několikrát ve snaze získat zakázku na ochranu oznámili výbušninu v barech a diskotékách v době, kdy tam byl největší provoz. „Vyžádalo si to několik evakuací desítek nebo stovek lidí. Pak ještě přitvrdili a začali podnikatelům poškozovat majetek nebo je napadali. Nejčastější byly žhářské útoky na auta nebo dokonce střelba na vozidla nebo rodinné domy,“ řekla mluvčí.

Když se vytipovaní bránili, rabovali nejen jejich diskotéky a kluby, ale sledovali také jejich rodiny. Jde o velmi nebezpečné pachatele, muže z ČR a Slovenska ve věku od 28 do 41 let. Všem hrozí až 12leté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám