Hlavní obsah

Zprostředkovatel úvěrů vytáhl z banky milióny

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výnosný byznys na poli úvěrů na bydlení si zařídil padesátiletý muž z Brna, který pracoval jako externí obchodní manažer jednoho z velkých bankovních domů. Sepisoval totiž návrhy na uzavření úvěrů za účelem rekonstrukce nebo pořízení bydlení, které následně pomáhal uzavírat. Jenže k nim předkládal falšované dokumenty potvrzující příjmy žadatele.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po schválení úvěru a poslání peněz pak klienti přestali rychle platit a peníze si nechali. Muž takto společně se sedmi kumpány dostal z banky téměř 11 miliónů korun. Manažer už si vyslechl obvinění z úvěrového podvodu a na soud čeká za mřížemi, kde si odpykává trest za jiné podvody.

„Na počátku rozplétání případu byly informace jednoho z velkých bankovních ústavů o podezření z úvěrového podvodu, kterého se mělo dopustit hned několik lidí. Ti uzavřeli úvěrové smlouvy na základě nepravdivých potvrzení o příjmu a úvěry pak nespláceli,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová.

Podezřelé nesplácené úvěry měly jedno společné  – zprostředkovatele úvěru. „Obvinění žadatelé o úvěr k žádosti dokládali falešná potvrzení o příjmu a nepravdivá daňová přiznání,  a tím si často navýšili až desetinásobně svůj příjem - avšak pouze na papíře. Banka jim pak úvěr většinou poskytla a žadatelé zakrátko přestali splácet a peníze od banky použili pro svou potřebu,“ dodala policejní mluvčí.

Kdyby se podařené skupině podařilo dotáhnout všechny akce do konce, přišli by si ještě na dalších deset miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám