Hlavní obsah

Podnikatel Pitr i přes amnestii trvá na projednání své kauzy

• Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr i přes amnestii prezidenta Václava Klause trvá na projednání svého letitého případu týkajícího se daňových úniků. Právo o tom informoval sám Pitr v tiskovém prohlášení s tím, že rozhodnutí o zastavení svého stíhání obdržel od soudu ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Článek

„V této daňové věci soud již v polovině roku vynesl zprošťující rozsudek, se kterým v plném rozsahu souhlasím. Pražskému Městskému soudu proto zasílám prohlášení, že na projednání této věci trvám,“ uvedl Pitr.

Už dříve se podobně vyjádřil jeho spoluobžalovaný v celé kauze Miroslav Provod. Případ chtěl projednat, aby očistil své jméno. Soud v takovém případě vynese rozsudek o vině nebo nevině, pouze případný trest už s ohledem na amnestii uložit nemůže.

S amnestií souhlasí

Se samotnou amnestií nicméně podle svého prohlášení Pitr problém nemá. „S tímto rozhodnutím souhlasím, protože v mém případě není o věci pravomocně rozhodnuto nejen po době delší jak osm let, ale dokonce ani takřka po devatenácti letech od doby, kdy měl být čin spáchán,“ konstatoval Pitr.

Zároveň dodal, že taková doba řízení není v souladu s právem na spravedlivý proces. „Já sám jsem přitom ani v jednom případě nezpůsobil v tomto řízení žádnou prodlevu,“ doplnil Pitr.

Soud měl jednat znovu

V kauze, v níž soud rozhodl o zastavení stíhání, viní obžaloba Pitra s Provodem z toho, že prostřednictvím fiktivních faktur za reklamní a zprostředkovatelskou činnost připravili stát na daních o asi 23,5 miliónu korun. Oba byli původně již v roce 2006 odsouzeni k pětiletým trestům vězení.

Oba se v dalších letech opakovaně domáhali obnovy procesu a na konci listopadu 2011 pak soud skutečně v jejich případě výrok o vině zrušil - u Pitra částečně a u Provoda v plném rozsahu. Loni v červnu je pak v obnoveném řízení obžaloby zprostil.

Konstatoval, že v roce 1994 sice skutečně uzavřeli fiktivní smlouvy na reklamní kampaně, ale nepodařilo se prokázat, že by na jejich základě požadovali vrácení DPH. Dopustili se tak prý jen přípravy trestného činu krácení daně, která už ovšem podle nového trestního zákoníku není trestná. Osvobozující verdikt pak zrušil odvolací Vrchní soud v Praze a případ vrátil k novému projednání.

Následovala však amnestie, proti které se nicméně odvolali státní zástupci a znovu tak o ní bude rozhodovat vrchní soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám