Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil ženě 15 let za vraždu místostarosty Vytopila

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na 15 let za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Radku Pojerovou (47) za vraždu bývalého místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 26. října, proti kterému se vražedkyně odvolala.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Obžalovaná Radka Pojerová (na snímku vpravo) u čtvrtečního soudu

Článek

Bývalého manžela Pojerové Filipa Onderku KS tehdy za nadržování odsoudil na 3,5 roku nepodmíněně. Tento rozsudek je již pravomocný. Onderka se totiž práva na odvolání vzdal a státní zástupce své původní odvolání později stáhl.

Vytopil přišel o život předloni 9. září v Mariánském údolí na okraji Brna. Pojerová ho tam střelila do hlavy svou legálně drženou pistolí. Poté s Onderkou autem mrtvého odvezli na nezjištěné místo, kde jej svlékli, oddělili hlavu od trupu a trup následně zakopali poblíž silnice u Ivančic na Brněnsku. Hlavu mrtvého policie dosud nenašla.

Pojerová se u VS hájila mimo jiné tím, že k vraždě neměla motiv. Vytopila prý neznala a nikdy ho ani neviděla. Tvrdila, že v den vraždy na místě činu nebyla, ale hlídala doma dceru. Zpochybnila i to, že se střílelo z její pistole. Uvedla také, že pokud dělala nějaké kroky ve prospěch Onderky, tak jen z důvodu její zamilovanosti do něj. Argumentovala i tím, že její vina je postavena pouze na výpovědi jejího bývalého manžela.

VS však její obhajobu stejně jako KS neakceptoval. „Odvolání bylo nedůvodné. Krajský soud vše správně vyhodnotil a vinu Pojerové spolehlivě prokázal. Trest je zákonný. Lze ho sice označit za přísnější, ale odpovídá všem okolnostem případu,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám