Hlavní obsah

Vrchní soud o půl roku zmírnil trest exřediteli městské policie Kotroušovi

Právo, ČTK, rav
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze odsoudil na pět a půl roku do věznice s dozorem bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše, kterého pražský městský soud v listopadu poslal na šest let za mříže za přijetí úplatku. Trest soud o půl roku snížil, ale zároveň přidal oproti předchozímu trestu pokutu 400 tisíc korun. Když ji Kotrouš neuhradí, trest vězení se mu o šest měsíců prodlouží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Kotrouš odchází od městského soudu

Článek

Soud trest zmírnil, protože Kotrouše nepotrestal za pokus o zneužití pravomoci. Podle odvolacího senátu se dopustil korupce. Soud rovněž potvrdil, že Kotrouš převzal úplatek nejprve 200 a poté 150 tisíc korun, přičemž s první částkou policistům zmizel, s tou druhou už ho chytili.

Rozsudek je pravomocný a Kotrouš tudíž v nejbližší době nastoupí do vězení. Může už pouze podat dovolaní k Nejvyššímu soudu, ale to nástup do vězení neoddálí. Jeho advokátka se k tomuto kroku nechtěla vyjadřovat, musí se prý nejprve poradit s klientem.

Zadržen v autě s úplatkem

Bývalý šéf strážníků chtěl podle obžaloby po Josefu Jíšovi, jehož opravna se od roku 2005 stará o vozy městské policie, ve čtvrtletních splátkách pět procent z prostředků, které firma strážníkům za rok fakturovala. Částky požadoval za to, že zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem.

Podle státního zástupce tak chtěl získat nejméně 1,2 miliónu korun. Šestačtyřicetiletý Kotrouš od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc korun, a poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho předloni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze i s úplatkem.

Muž se k přijetí 150 tisíc korun, s nimiž ho policie zadržela, přiznal. Přijetí peněz odůvodnil tíživou finanční situací. Popřel ale, že by převzal i 200 tisíc korun, které se nikdy nenašly, i to, že po Jíšovi žádal další peníze.

Městský soud však jeho obhajobě neuvěřil, podle soudu převzal obě částky, o zbytek si řekl. Potrestal ho proto za přijetí úplatku a za pokus o zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě šestiletého vězení také Kotroušovi na deset let zakázal pracovat u státní i městské policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám