Hlavní obsah

Rodině postiženého muže musí soudy uznat náhradu za nepřetržitou péči

Právo, Miroslav Homola
Brno

Následující řádky si Karel Martinák ze severní Moravy nikdy nepřečte, ani by je zřejmě nepochopil. Nedovoluje mu to jeho stav, který vyžaduje nepřetržitou péči poté, co utrpěl při operaci ve Frýdku - Místku trvalé poškození mozku. Ústavní soud, na který se obrátila jeho matka, v úterý ve svém nálezu uvedl, že jeho opatrovníci mají nárok na náhradu za péči.

Foto: Václav Šálek, ČTK

ilustrační foto

Článek

K Ústavnímu soudu (ÚS) se obrátila Martinákova matka poté, co jí nejprve vyhověl s nárokem na náhradu za nepřetržitou péči soud okresní, ovšem krajský soud pak tuto možnost náhrady zamítl.

Případem se musí znovu zabývat Krajský soud v Ostravě, který v roce 2011 rozhodl, že náklady na obslužnou péči nelze podřadit pod žádný z nároků na náhradu škody na zdraví. Občanský zákoník podle ostravských soudců umožňuje nahradit náklady léčení, nikoliv zajištění pomoci při životních úkonech poškozeného. Ústavní soud to ale označil za nesprávný výklad.

Matka postiženého vybrala z jeho účtu částku přes 68 000 korun, kterou použila jednak pro sebe a jednak pro stěžovatelova bratra, který se rovněž o postiženého staral, jako nutné náklady na služby spojené s prakticky nepřetržitým opatrováním.

„Okresní soud vyslyšel tyto argumenty a žalobě co do principu vyhověl, pouze uvedenou částku redukoval na 42 000 korun. S tím však nesouhlasil krajský soud, který tento rozsudek změnil a žalobu zcela zamítl. Jeho hlavní důvod byl ten, že občanský zákoník podle jeho tvrzení takovýto nárok vůbec nezakládá, že nešlo o náklady spojené s léčením a nešlo tedy o skutečnou škodu. S tímto posouzením ÚS nesouhlasil,“ uvedl soudce zpravodaj Vojen Güttler v odůvodnění nálezu.

Obecné soudy tak musí nyní vycházet z právního názoru ÚS a stěžovateli by měly vyhovět. „Pokud by se matka jako opatrovnice s nemocnicí o nutnou náhradu nedohodla, nezbylo by ji nic jiného, než žalovat nemocnici o náhradu. V takovém případě by musely soudy respektovat právní názor ÚS . Nejde jenom o to, aby poškozený mohl biologicky žít, ale aby chtěl taky žít,“ dodal soudce.

Martinák v minulosti v jiném sporu získal 2,5 miliónu korun jako základní náhradu za ztížení společenského uplatnění plus další dílčí částky.

Muž z Prostřední Bečvy na Vsetínsku se stal invalidou po banální operaci nosní přepážky, kterou v roce 1999 udělali lékaři ve frýdeckomístecké nemocnici. Příčinou byla zřejmě zástava dýchání a krevního oběhu vyvolaná ojedinělou reakcí na podaný lék. Lékaři při operaci nechybovali, avšak po zákroku zřejmě nevěnovali pacientovi dostatečnou pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám