Hlavní obsah

V budově Vrchního soudu v Praze zemřel bývalý šéf pražských žalobců

Právo, Novinky, ok, har
Praha
Aktualizováno

V budově Vrchního soudu v Praze zemřel v úterý ráno 61letý soudce a někdejší dlouholetý šéf pražského Vrchního státního zastupitelství Jiří Kulvejt. Právu to sdělila jeho bývalá mluvčí Irena Válová. Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt potvrdil, že na vrchním soudu zemřel 61letý soudce, jeho jméno ale nechtěl, i s ohledem na pozůstalé, potvrdit.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Jiří Kulvejt (vlevo) a Pavel Rychetský na archivním snímku

Článek

„Naše posádka vyjela do ulice Náměstí Hrdinů, kde došlo k zástavě srdce u 61letého muže,“ uvedla Novinkám mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

Podle ní muži poskytli první pomoc přítomní svědci, kteří ho resuscitovali s pomocí operátorky záchranářů. Posádka záchranné služby po příjezdu v resuscitaci pokračovala, bohužel marně. Podle Fořta soudce zřejmě zkolaboval v kuchyňce soudu.

Kulvejta do funkce pražského vrchního státního zástupce jmenoval tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský s účinností od 2. ledna 2001. Rychetský volbu Kulvejta zdůvodnil dobrou zkušeností s jeho pracovními výsledky na generální prokuratuře po listopadu 1989.

Z funkce Kulvejta odvolal 14. února 2007 na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ve funkci jej nahradil Vlastimil Rampula z Nejvyššího státního zastupitelství.

Pospíšil následně navrhl jmenovat Kulvejta soudcem, k čemuž došlo v prosinci 2007. Kulvejt od té doby působil na pražském vrchním soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám