Hlavní obsah

Za odebrání vaječníků bez souhlasu by žena měla dostat 300 tisíc

Liberec

Krajský soud v Liberci zečtyřnásobil odškodnění ženy, které lékaři z liberecké nemocnice odebrali v roce 2006 vaječníky bez jejího souhlasu. Žena by měla dostat 300 tisíc korun. Rozhodnutí soudu ale zatím není pravomocné. O případu informoval advokát a předseda Ligy lidských práv David Zahumenský.

Článek

Žena měla podle rozhodnutí krajského soudu z roku 2009 dostat 80 tisíc korun, vrchní soud v odvolacím řízení náhradu navýšil na 150 tisíc. Právníci Ligy ale argumentovali, že ani odškodnění v takové výši dostatečně nezohledňuje závažnost případu a Nejvyšší soud jim dal loni na podzim za pravdu.

Podle Zahumenského byl rozsudek Nejvyššího soudu výjimečný v tom, že říká, že soudy musejí zohlednit preventivní působení odškodnění za porušení práv pacientů. "Pro pacienty je to dobrá zpráva, protože nyní soudy řekly, že odškodnění by mělo být takové, aby zdravotníky odrazovalo od toho nerespektovat svobodnou volbu pacienta," uvedl předseda Ligy lidských práv.

Operatér neměl k odebrání vaječníků souhlas

Třistatisícové odškodnění již podle něj preventivní funkci plnit může. Žena podstoupila v liberecké nemocnici v roce 2006 operaci dělohy. Operatér se rozhodl vedle dělohy preventivně odstranit také vaječníky, přestože k tomu neměl souhlas pacientky. Po odebrání vaječníků nastoupila u ženy předčasná menopauza zahrnující řadu somatických a psychických obtíží. Žena jako odškodnění původně požadovala půl miliónu korun.

"Nejde mi v prvé řadě o peníze, ale chtěla bych, aby to lékařům neprošlo jen tak a něco podobného se nemuselo opakovat," uvedla již dříve k případu. Liga dlouhodobě usiluje o to, aby lidé mohli svobodně rozhodovat o otázkách svého zdraví. Proto ve vybraných případech poskytuje právní podporu těm, jejichž svobodná volba nebyla respektována.

Reklama

Výběr článků

Načítám