Hlavní obsah

Ani jsem se jí nedotkl, bránil se u soudu senior obviněný ze znásilnění postižené

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Složitým případem znásilnění lehce mentálně postižené dívky se ve středu začal zabývat královéhradecký krajský soud. Obžaloba z tohoto činu viní pětašedesátiletého muže z malé obce na Orlickoústecku, který však před senátem jakoukoliv vinu odmítl. Postižená dívka podle lékařů trpěla po činu posttraumatickou stresovou poruchou a pocitem strachu se trápí dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nemohla spát, v noci brečela. Dodnes ji trápí noční můry. Měla hrozný strach, nikam nechtěla chodit sama. Chci jenom, aby už nikdy neubližoval dětem,“ uvedla u soudu matka postižené dívky, která je vzdálenou příbuznou obviněného.

„V důsledku jednání obžalovaného došlo u poškozené k rozvoji posttraumatické stresové poruchy, v souvislosti s níž byla poškozené nasazena psychofarmakologická léčba a jež se projevovala opakovaným mytím se v úmyslu smýt ze sebe „špínu“,“ stojí ve spisu obžaloby.

"Dále se projevovala výskytem vtíravých myšlenek s tématem prožitého traumatu, sny s obsahem traumatické prožité situace, s osobou pachatele, flashbacky, vybavením traumatické situace v myšlenkách, pokud se přiblížila místu, kde se situace měla stát,“ upřesnila státní zástupkyně Lucie Žabková.

Ani nemohu vše popisovat, co mi řekla. Těžko se jí o tom mluvilo, stále brečela.
Otec poškozené

Obžalovaný senior měl v červnu 2011 podle spisu obžaloby tehdy patnáctiletou dívku, která čekala po škole na autobus v Lanškrouně, vtáhnout do auta a cestou domů odbočit na polní cestu, kde měl dívku sexuálně obtěžovat a přes její aktivní odpor osahávat. „Ani jsem se ji nedotkl. Je to všechno vymyšlené. Sedla si ke mně do auta sama a já ji jen odvezl domů. Nikde jsme nezastavovali,“ tvrdil u soudu muž.

„Ani nemohu vše popisovat, co mi řekla. Těžko se jí o tom mluvilo, stále brečela a já ji musel dlouze utěšovat. Byl jsem v šoku a nevěděl jsem, jak jí můžu pomoci,“ vypověděl otec dívky. „Když jsem za ním pak zašel a řekl mu, jestli se nestydí za to, co udělal, tak mi jen arogantně odpověděl, že mi k tomu nemá co říct,“ dodal otec dívky.

Šokovaní rodiče tehdy ani celou událost nenahlásili na policii, to udělal až později starosta obce, když se dozvěděl, co se stalo. Podle obviněného však právě sám má se starostou dlouhodobé spory a ty mohly být příčinou trestního oznámení na policii.

Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků a soudních znalců. Obžalovanému hrozí za znásilnění pět až dvanáct roků za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám