Hlavní obsah

Policie se zaměří na zdrogované řidiče, nakoupí testery za desítky miliónů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dopravní policisté v celé republice začnou v letošním roce ve větší míře testovat řidiče nejen na přítomnost alkoholu, ale i dalších drog. Na nákupy nových přístrojů chce věnovat desítky miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Červíček

Článek

Novinářům to ve středu na neformálním brífinku oznámil policejní prezident Martin Červíček. Změna by se podle něj měla při silničních kontrolách projevit v druhém pololetí. „Musíme nejdříve vypsat výběrová řízení na nákup těchto speciálních přístrojů,“ konstatoval šéf policie. Právě nedostatek testerů doposud plošnému odhalování drog za volantem bránil.

„Na nové vybavení jsme připraveni věnovat desítky miliónů korun a rozhodně to bude více než 100 miliónů,“ poznamenal pak k tomu Červíčkův náměstek pro uniformovanou policii Tomáš Kužel.

Kromě testerů na návykové látky chce policie pořídit také např. další přístroje, které umí detekovat metanol v láhvi, aniž by ji bylo nutné otevřít. Právě problematiku metanolu a s ním související daňovou kriminalitu pak policejní prezident zmínil vedle drogové problematiky jako další prioritu policie pro letošní rok.

Na investice má policie 1,5 miliardy

Investovat chce vedení sboru také do lepšího počítačového vybavení, stejně jako do posílení speciálních týmů věnujících se internetové kriminalitě. „Chceme vidět dál, než na špičku nosu,“ řekl k tomu Červíček s tím, že takto zaměřené specializované pracoviště by do budoucna mělo být na všech regionálních ředitelstvích policie.

Celkově má policie na investice v ořezaném rozpočtu miliardu a půl. „V tom jsou ale kromě výpočetní techniky a dalších přístrojů např. i investice do nemovitostí nebo do obnovy vozového parku,“ vysvětlil Červíček a dodal, že nových vozů by se měla letos dočkat kriminálka. V minulých letech totiž měla při nákupech přednost spíše uniformovaná policie.

Nový policejní prezident chce také zpracovat po vzoru armády tzv. bílou knihu policie, která by definovala, jak by měla policie v ideálním případě v příštích letech vypadat a fungovat. „Jde o určitou koncepci rozvoje, aby policie věděla, kam směřuje a jaký bude další vývoj,“ poznamenal Červíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám