Hlavní obsah

Soudce Berka nemá na amnestii nárok, myslí si Bradáčová

Právo, Radim Vaculík

Ústecký konkurzní soudce Jiří Berka nesplňuje podmínky pro udělení prezidentské amnestie. Myslí si to pražská vrchní státní žalobkyně Lenka Bradáčová. Podle ní Berkovi hrozí za údajně účelové a likvidační konkurzy vyšší než desetiletý trest vězení. To je vedle nejméně osmileté délky trestního řízení hranice, kdy na ni mají obvinění nárok.

Článek

Na otázku, kolik tedy Berkovi hrozí, vrchní žalobkyně doplnila, že v případě, kdy se obviněný dopustil skutků spáchaných ve prospěch zločinného spolčení, se horní hranice trestní sazby zvyšuje o třetinu. A to se podle ní týká právě soudce Berky.

Soudci z táborské pobočky budějovického krajského soudu v minulých dnech Berkovo stíhání nepravomocně zastavili. Proti jejich rozhodnutí podřízená Bradáčové, dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová, již podala stížnost. [celá zpráva]

Nyní pracuje na jejím odůvodnění, které však Bradáčová v pondělí nechtěla více upřesnit. „Naše primární námitka je, že se v této kauze neměla na některé obžalované amnestie vztahovat především kvůli tomu, že tam není ona hranice deseti let, ale ta hranice pro uložení trestu je vyšší. U pana Berky je tato argumentace naprosto přiléhavá, u něj stíhání nemělo být zastaveno,“ řekla v pondělí Právu Bradáčová.

Obhájce Berky Rudolf Axmann má ale jiný názor. „Domnívám se, že při amnestii se musí použít základní zákonná sazba, nikoli ta zvýšená, která se používá až ex post. Rozhodně jsem tedy přesvědčen, že na něj se amnestie vztahovat musí,“ řekl Axmann.

Spis ještě nedorazil

Stížností vrchních státních zástupců se nebude zabývat Vrchní soud v Praze, ale v Olomouci, protože právě tam případ už před časem přeložil Nejvyšší soud. Do hanácké metropole ale ještě spis nedorazil, uvedl v pondělí tamní mluvčí Petr Angyalossy.

Pokud by Berka uspěl i u odvolacího soudu, mohl by se vrátit a začít opět aktivně soudit. Stát by mu musel také dorovnat plat, odhadem pět miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám