Hlavní obsah

Soud očistil silničního piráta Trpišovského, vztahuje se na něj prezidentský pardon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Silničnímu pirátovi Aleši Trpišovskému Krajský soud v Praze prominul kvůli amnestii dvouletý podmíněný trest, který v prosinci dostal za agresivní jízdu a ohrožování pomalejších řidičů na dálnici D1. Zůstává mu však sedmiletý zákaz řízení, na který se prezidentský pardon nevztahuje, řekla v pondělí mluvčí soudu Zuzana Steinerová. Právo o rozhodnutí soudu informovalo již 9. ledna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Aleš Trpišovský u soudu

Článek

Amnestie vyhlášená na Nový rok prezidentem Václavem Klausem se mimo jiné týká podmíněných trestů pravomocně uložených před 1. lednem, jejichž výměra nepřesahuje dva roky.

"Rozhodnutí není v právní moci, nemáme zatím zpátky doručenky," uvedla mluvčí. Státní zástupce ale podle ní stížnost proti rozhodnutí nepodal.

Obžaloba čtyřiačtyřicetiletého podnikatele vinila ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Trpišovský podle spisu nejprve na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním však nestačilo zastavit a havarovalo.

Mohl dostat až tři roky vězení

Krajský i vrchní soud nakonec uvěřily svědkům, kteří o Trpišovského úmyslném agresivním způsobu jízdy vypovídali. Odvolací soud se ztotožnil i s právní kvalifikací, kterou použil krajský soud. Trpišovskému podle obžaloby hrozilo za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáctileté vězení.

Soudy ale použily mírnější kvalifikaci, za pokus o ublížení na zdraví tak Trpišovskému hrozily maximálně tři roky vězení. Podle odvolacího soudu totiž nebylo jednání Trpišovského zdaleka tak škodlivé a nebezpečné jako obdobný případ Luboše Laciny. Ten byl odsouzen k pěti letům vězení za vytlačení pomalejšího auta mimo dálnici D1 a potrestán právě za pokus těžké újmy na zdraví.

Soudce Jiří Lněnička v prosinci uvedl, že způsob jízdy Trpišovského sice mohl zapříčinit kolizi, vyloučil ale možnost způsobení těžké újmy osádce vozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám