Hlavní obsah

Za vraždu seniora holí a baterkou soud potvrdil 18 let vězení

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Libora Vaďury, potrestaného 18 lety vězení za loupežnou vraždu dvaaosmdesátiletého muže na Uherskohradišťsku. Jeho komplic Roland Makó, jenž si má odpykat stejně dlouhý trest, dovolání nepodal. Po surově provedené vraždě si z domu odnesli jen 250 korun a lahev vodky. Vaďura v dovolání zopakoval, že důchodce nenapadl. Pachatelem vraždy je podle něj Slovák Makó, který ale naopak vypovídal proti Vaďurovi.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Uprchlý Vratislav Pospíšil (vlevo), Roland Makó (uprostřed) a Libor Vaďura

Článek

Dovolání zpochybnilo také pachové stopy, které podle Vaďury sice dokazují to, že byl na místě činu, ale ne to, že držel v ruce vražedné zbraně - baterku a hůl. Podle Nejvyššího soudu ale pachové stopy Vaďuru usvědčují z podílu na vraždě. "Obviněný v průběhu trestního řízení ani nenabídl vlastní verzi způsobu přenosu svých pachových stop na předměty, kterými byla oběť usmrcena," stojí v usnesení Nejvyššího soudu.

Čin se stal v listopadu 2009 v Javorovci nedaleko Uherského Hradiště. Loupež v důchodcově domě prý naplánoval třetí komplic Vratislav Pospíšil, jenž byl souzen jako uprchlý a dostal devítiletý trest. Spolu s dalším mužem, který se na plánu podílel a před časem zemřel, čekal Pospíšil v autě před domem.

Pachatelé důchodce navštívili pod falešnou záminkou odečtu elektroměru. Makó si vzal s sebou pepřový sprej, provazy a lepicí pásku. Poté, co se s Vaďurou dostal do chodby domu, okamžitě nastříkal důchodci pepřový sprej do obličeje a mrštil jím o zeď chodby. Poté jej bili do hlavy a celého těla kapesní svítilnou, dřevěnou holí a také rdousili. Důchodce na místě zemřel.

Vaďura a Makó se v minulosti před soudy ve Zlíně a Olomouci hájili tím, že neměli vražedný úmysl. Vinu za zabití seniora házeli jeden na druhého. Makó tvrdil, že do poškozeného pouze strčil a poté prohledával jeho dům. Vaďura jeho výpověď označil za nevěrohodnou. Podle něj to byl právě Makó, kdo překročil meze původní domluvy a na důchodce brutálně zaútočil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám