Hlavní obsah

Na Václavském náměstí se pokusil upálit muž

Aktualizováno

Na Václavském náměstí v Praze se v neděli odpoledne pokusil upálit šestatřicetiletý muž. Polil se neznámou látkou a zapálil se před historickou budovou Národního muzea - nedaleko místa, kde se v roce 1969 upálil Jan Palach.

Na Václavském náměstí u pomníku Jana Palacha se pokusil upálit mužVideo: ČTK

 
Článek

Policisté z útvaru, který permanentně hlídkuje na Václavském náměstí, doběhli k zapálenému muži během několika vteřin. „Strhli mu hořící bundu a povalili jej do sněhu, čímž mu zachránili život,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

„Muž měl hodně vrstev oblečení, naštěstí hořela jenom vrchní část. Díky tomu má jen drobné popáleniny na rukou,“ doplnila Kopáčová. Popálený byl předán do rukou záchranářů.

Foto: Marion Collinson, ČTK

Muž se pokusil upálit ve fontáně na Václavském náměstí.

Podle policejní mluvčí nechtěl 36letý muž spáchat sebevraždu, nýbrž demonstrativně vzpomínat na Jana Palacha. Policisté na místě zajistili lahvičku s hořlavinou. Ke zranění dalších osob nedošlo.

Jan Palach se zapálil před 44 lety
Necelý půlrok po okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se společnost po původním vzepětí začala propadat do letargie a smířlivosti s nastupujícím nedemokratickým vývojem. Činem plným tragického hrdinství se rozhodl proti začínající normalizaci protestovat dvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Palach. Před 44 lety, 16. ledna 1969, se na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.
"Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem," odpověděl Palach zdravotní sestře v nemocnici, kam byl převezen s těžkými popáleninami, když se ho tázala na důvody jeho činu. Jeho příkladu ale následovali další lidé, mezi nimi student Jan Zajíc, jenž se upálil na Václavském náměstí 25. února 1969. Podle historiků nebyl Palachův čin zoufalým zkratovitým jednáním, plánoval jej půl roku. Podle nových zjištění také Palach v lednu 1969 chtěl, aby studenti obsadili rozhlas.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám