Hlavní obsah

Výbuch v bioplynové stanici vážně popálil dva muže

Aktualizováno

V areálu bioplynové stanice v Chotětově na Mladoboleslavsku v sobotu odpoledne explodoval zásobník na plyn. Dva muži skončili s těžkými zraněními v nemocnici. Hasiči evakuovali nejbližší okolí, žádné další nebezpečí už ale nehrozí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příčinu neštěstí vyšetřovatelé zjišťují, řekl mluvčí mladoboleslavské policie David Schön. Neštěstí se podle něj odehrálo po 13:00 v prostorách statku, v němž je i bioplynová stanice. "Vybuchl zásobník na bioplyn," uvedl Schön.

Podle prvotních informací policie vybuchl zásobník na bioplyn. Radim Hrůza ze společnosti BGS Biogas, která stanici vybudovala, to ale popřel. "Došlo k výbuchu v objektu, kde plyn vůbec není. Nevím, jak se tam dostal, co tam vlastně explodovalo," řekl ČTK.

 Podle vyšetřovatele krajských hasičů Libora Pospíšila mohl vybuchnout metan, který unikl z technologie. Hrůza uvedl, že při neštěstí nevznikly žádné závažnější materiální škody.

Exploze poranila šestadvacetiletého a šedesátiletého muže. Podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové utrpěli těžké popáleniny, jeden na 30 a druhý na 50 procentech těla, a jejich stav je vážný. Záchranáři oba letecky přepravili do pražské vinohradské nemocnice. Hasiči po výbuchu evakuovali lidi ze statku. "Aktuálně už ale žádné riziko nehrozí," dodal Schön.

Stanice za 90 miliónů korun byla dokončena loni v listopadu, kdy byla uvedena do zkušebního provozu. "Příští týden měly být nastartovány motory," uvedl Hrůza, podle nějž by původní termín měl být dodržen. Výbuch totiž nezpůsobil závažnější škody. "Je potřeba jen zkontrolovat některé věci," poznamenal Hrůza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám