Hlavní obsah

Soud se chystá na Krejčíře kvůli přípravě vraždy, hrozí mu až 15 let

– Praha

Vrchní státní zastupitelství v Praze v pátek podalo obžalobu na uprchlého kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře a dalších deset lidí, řekla žalobkyně Petra Pavlánová. Obžaloba se mimo jiné týká přípravy vraždy důležitého svědka, ze které je viněn právě Krejčíř. Podnikateli, kterému soud v listopadu uložil jedenáctiletý trest za daňové úniky a další předchozí odsouzení, hrozí až 15 let vězení.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Kromě něho by měl stanout před soudem také bývalý obchodní ředitel státního podniku Čepro Martin Pechan, na kterého se v jiné kauze vztahuje amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem. Soud v případu týkajícího se obchodů společnosti Bena zatím nepravomocně rozhodl o zastavení jeho stíhání.

Této kauzy se ale podle Pavlánové prezidentský pardon netýká. Případ souvisí s údajným zhruba třímiliardovým celním dluhem za dovoz ropných produktů a pokusem o podvod na státním podniku Čepro. Policie podle obvinění Krejčíře považovala za hlavu zločinného spolčení, které se pokusilo v souvislosti s dluhem vylákat z Čepra další miliardy. Podle policie skupina zajistila, aby se k vedení Čepra nedostaly obsílky od soudu, který řešil spor mezi Čeprem a firmou Tukový průmysl o celní dluh. V Čepru o jednání soudu nikdo nevěděl, a proto k němu nikdo nechodil.

Policie je předešla

"Podstatou je snaha vytunelovat Čepro," uvedla žalobkyně. Příprava vraždy je pak pouze dílčím jednáním při snaze získat peníze ze státního podniku. Podle ní však nakonec státu žádná škoda nevznikla, protože se policii podařilo skupině v dokonání činu zabránit.

"Skupina se pokoušela vytvořením fiktivních pohledávek legalizovat transakce, které se týkaly společnosti Bena," dodala žalobkyně. Právě při obchodech slovenské Beny a Tukového průmyslu stát údajně v letech 1997 až 2002 přišel o víc než 2,6 miliardy korun. Soud v této souvislosti nepravomocně amnestoval kromě Pechana také další dva obžalované.

Krejčíř s Pechanem jsou však také obžalováni kvůli nálezu 250 miliónů švýcarských franků (tehdy zhruba pěti miliard korun) v padělaných bankovkách, které se našly při domovních prohlídkách.

Podle žalobců byl Krejčíř rovněž jedním z organizátorů půlmiliardového celního úniku při ropných obchodech společnosti M5, kvůli němuž byl v roce 2002 zatčen a poprvé umístěn do vazby. V listopadu za to dostal nepravomocně jedenáctiletý trest. Kontroverzní podnikatel byl také již dříve pravomocně odsouzen za daňové delikty a podvod s akciemi Teplárny Otrokovice a za vyvedení stomiliónového majetku Technology Leasing.

Krejčíř utekl české policii v červnu 2005 při domovní prohlídce své vily v Černošicích u Prahy. Podnikatel se poté usídlil na Seychelských ostrovech, později odjel do Jihoafrické republiky, kam přicestoval na falešný pas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám